Реклама / Ads
1| 2399 |17.04.2024 НОВИНИ

Руслан Трад: Техеран не разполага с нужната инфраструктура, за да се защити при евентуална израелска атака

.
Журналистът Руслан Трад Източник: БГНЕС
"Ако Израел атакува Иран, това ще бъде една успешна атака." Това заяви в ефира на Дарик радио журналистът и изследовател в областта на сигурността в Атлантическия съвет Руслан Трад.
 

По думите му Техеран не разполага с нужната инфраструктура, за да се защити при евентуална атака от еврейската държава.

 

Експертът обясни, че в рамките на два дни израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е свикал Военния съвет на страната общо 4 пъти, но каквото и решение да бъде взето, САЩ няма да бъдат информирани предварително.





Той даде за пример нападението срещу иранското посолство в Дамаск:

 

„Трябва да припомним, че при атаката на Израел на 1 април в сирийската столица Дамаск, при която загинаха седемте висши офицери на иранската революционна гвардия, предизвикала този отговор на Иран, информацията не е била споделена с Вашингтон, което предизвика остра реакция в САЩ. Можем да смятаме, че и сега Израел няма да сподели информацията за ответен удар“.

 

Анализаторът поясни, че Нетаняху е притиснат от крайнодесните си коалиционни партньори, които настояват за ответен удар, но пък съюзниците в САЩ работят с всичка сила за деескалация. От друга страна, Иран разчитат на подкрепата на Русия за обогатяването на уран по ядрената си програма. „Това е особено валидно от старта на войната в Украйна през 2022 г.”, допълни Трад.





„Към този момент не знаем до каква степен е стигнало това обогатяване на уран. Но и Израел, и Иран имат помощни средства да отговорят на амбициите на своя враг. Иран разполага с многобройни милиции и съюзници в Близкия Изток и Северна Африка", каза още журналистът.

 

Според него Тел Авив разчита на САЩ, но въпреки това от администрацията на американския държавен глава Байдън идват противоречиви сигнали относно това до каква степен ще подпомогнат Израел. В частни разговори, според него, президентът Байдън често критикува действия на Нетаняху.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2289 |17.04.2024 BBC: Жертвите на руската ""месомелачка"- 50 000 са намерили смъртта си на фронта . 25| 10689 |17.04.2024 Няма вече "Мутри, вън!". Има сделка . 7| 13721 |17.04.2024 Свалиха Станимир Михайлов, ГЕРБ овладя НЗОК и наложи добре познатия модел . 0| 2627 |17.04.2024 YouTube ще наказва, ако използвате блокъри за реклами

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads