Реклама / Ads
7| 13718 |17.04.2024 ПОЛИТИКА

Свалиха Станимир Михайлов, ГЕРБ овладя НЗОК и наложи добре познатия модел

.
нзок
Станимир Михайлов е единственият управител на НЗОК, който подписва НРД и анекс към него, без да му е поискана оставка от БЛС и зъболекарския съюз. Това е най-голямата оценка за неговата работа. Единственият управител, който получава лична благодарност от БЛС за добрия диалог и добре свършената работа при разпределянето на 1.1 млрд. лв. преди 2 месеца, които бяха разпределени балансирано, така че всички засегнати страни да приемат решението.
 

За отбелязване е, че Промените в Закона за здравното осигуряване нямат нищо общо с исканата оставка.


В последните няколко дни виждаме овладяване на всички сфери в държавата от ГЕРБ-СДС с правителството на Главчев и налагане на добре познатия мафиотски модел на управление от ерата на ГЕРБ.


Защо не се предложи освобождаването на подуправителя? Има депозирана оставка от управителя и подуправителя на НЗОК. В момента, ако и двамата бъдат освободени едновременно, НЗОК няма да има орган на управление. Изборът да се гласува оставката само на управителя, но не и на подуправителя, сочи, че НЗОК ще се управлява пряко от ГЕРБ-СДС.

Какво свършихме с НЗОК: Увеличихме бюджета на Здравната каса с 1 млрд. лв. до над 8 млрд. лв. /с 4,5% от увеличението на бюджета/; Вдигнахме парите за извънболнична помощ - за изследвания, за профилактика; Вдигнахме парите за педиатрите; Вдигнахме средствата за специалистите в отдалечени региони. Направихме така, че специалисти да могат да правят прегледи около района, в който се намират /по селата/.


Общата сметка за това да не се доплащат лекарствата е 45 млн. лв. на година. Решението за 400-те безплатни лекарства и лекарства с намалено доплащане за сърдечно-съдови заболявания чисто финансово е по-добре и за Здравната каса. Защото, ако човек си приема редовно лекарствата, няма да има нужди от други интервенции по каса.


Основният въпрос тук е: защо 15 г. не е направено. И отговорът: Защото това означава да вземеш едни пари от болниците, които правят скъпи пътеки, и да ги дадеш на хората за превенция.

 

Последствията за здравната система от управлението на ГЕРБ толкова години са катастрофални. Започнахме да подобряваме тази система - и ГЕРБ-ДПС дръпнаха ръчната спирачка на правителството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7621 |16.04.2024 Стефан Тафров за ФрогНюз: Смяната на външния министър е демонстрация, че Главчев изпълнява заповедите на своя партиен началник . 1| 3625 |16.04.2024 Иван Брегов: Клановете в правосъдието могат да унищожат живота на всеки. Борисов и Габриел трябва да бъдат разпитани . 5| 3240 |14.04.2024 Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, посочи служебният премиер Главчев . 6| 4813 |13.04.2024 Стоян Михалев: ГЕРБ през марионетката си Главчев, са инсталирали този главен секретар, който има тежки зависимости

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads