Реклама / Ads
7| 3794 |10.04.2024 НОВИНИ

"Руснаците депортират и предават украински деца на непознати. Не бива да подценяваме ужаса на тези действия"

.
Източник: Українська правда
"Украинските деца трябва да бъдат изведени от ръцете на руснаците. И това "изтръгване от ръцете им" всъщност е начинът, по който този процес може да изглежда на някои места".
 

Това посочи Катерина Рашевска, експерт в Регионалния център за правата на човека и член на Междуведомствената комисия по прилагането и изпълнението на международното хуманитарно право в Украйна в подкаста "(Не)безопасна страна" на " Українська правда".

 

"Целият ужас на руското престъпление се състои в това, че детето е в най-страдащо положение. Независимо дали първоначално е било изведено от семейството си или от дом за сираци и предадено на руски родители, или по-късно, след няколко години, когато е свикнало с тях, или когато вече не помни миналото си и сега познава само това семейство, да го откъснеш от това семейство, да кажеш, че тези родители всъщност са виновни, че са престъпници, че са подкрепяли един режим, който е извършвал геноцид, и да го отнемеш, да го върнеш у дома".







"Това не са простички неща, които ще се случат като в киното - идва украински войник, детето скача в ръцете му и заедно отиват в Украйна, за да живеят щастливо до края на дните си. Не, няма да е така. Ще има ужасни неща, които са описани от експертите, занимавали се със съответните актове след Втората световна война в нацистка Германия", посочи тя.

 

"Децата претърпяват големи психологически травми. Затова не бива да подценяваме ужаса на действията на руснаците, когато те просто депортират и предават украинските деца на чужденци за отглеждане".

 

Киев посочва, че много украински сираци, отведени на контролирана от Русия територия, са били подложени на оркестрирана програма, която да ги накара да приемат идеологията на Кремъл.

 

Според украинската национална база данни от февруари 2022 г. насам близо 20 000 украински деца са били идентифицирани като отвлечени от окупираните от Русия територии и изпратени в други контролирани от Русия райони на Украйна, Беларус или в самата Русия. По-малко от 400 от тях са върнати у дома.

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2427 |10.04.2024 Красимир Манов: Сервират ни Владимир Малинов за енергиен министър - а той се вижда и в "Турски поток", и при "Боташ" . 5| 2315 |10.04.2024 Шведският външен министър: Подкрепяме засилената роля на НАТО в предоставянето на помощ на Украйна . 4| 2360 |10.04.2024 "Почит първо към Бог, после военни задължения". Без парад за 6 май . 6| 2375 |10.04.2024 Атанас Запрянов: Некомплектоването на личния състав е над 20%. Нужно е увеличение на заплатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads