Реклама / Ads
8| 60580 |04.06.2024 НОВИНИ

"Руснаците обикалят из Средиземноморието". Като послание към Путин, френският самолетоносач разгръща мускули

.
Самолетоносачът "Шарл дьо Гол"
За първи път самолетоносачът „Шарл дьо Гол“ - кораб с ядрена мощност и до 2000 моряци на борда, способен да изминава по 1000 км на ден - премина под оперативния контрол на НАТО, което предизвика политическа буря в Париж.
 

За френските военноморски сили мисията „Акила“ в Средиземно море е свързана с много първи стъпки.





Отново за първи път френски изтребители Rafale Marine прелетяха от Йонийско до Балтийско море - шестчасов, 4000-километров полет през Европа. Над Полша те бяха заредени с гориво във въздуха от френски самолет-цистерна.

Мисията „Акила“ включва участие в учението на НАТО „Нептун Страйк 2024“ - начин Франция да покаже на колегите си от НАТО, че Париж се стреми да бъде ключов играч в алианса, както и да изпрати послание към Русия.

 

„Това е демонстрация на способности, която се харесва на всички аудитории: нашите партньори и нашите конкуренти“, каза капитанът на кораба Гийом Дени, пилот, който сега ръководи въздушното крило на самолетоносача. „НАТО трябва да е сигурна в своята сила и да може да се придвижва от един театър на друг“.

 

Шарл дьо Гол е бронираният юмрук на френския флот и е от решаващо значение във всяко усилие на Париж да проектира сила. С дължина 261 метра, оборудван с катапулти с парна тяга за изстрелване на самолети, с които могат да се сравняват само САЩ (а скоро и Китай), корабът потенциално може да носи и ядрени оръжия.





След като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., променената среда за сигурност превърна учения като „Нептун Страйк“ в ключова част от усилията на НАТО за подобряване на оперативната съвместимост със съюзниците и възпиране на потенциалните врагове.

 

Учението се проведе през април и май с участието на кораби от 11 държави от НАТО, включително „Шарл дьо Гол“.

 

Френският военен кораб, оборудван с ракети Aster 15 и Mistral, 20-милиметрови оръдия F2, артилерийски кули Narwhal и картечници, носеше и 18 Rafales, два американски тактически самолета за ранно предупреждение E-2C Hawkeye и два хеликоптера Dauphin. Френската ударна авионосна група включваше пет фрегати от Франция, Гърция, Португалия и Италия, танкер за зареждане с гориво и френска атомна подводница.

За Франция, която от 2022 г. насам сигнализира, че НАТО е приоритет, учението беше и начин да се хармонизира по-добре с алианса.

До войната в Украйна Париж посвещаваше голяма част от военните си усилия - особено на сухопътните си сили - на бившите африкански колонии на Франция. Сега френският натиск в НАТО включва поемане на ръководството на операция на бойна група на алианса в Румъния.

 

Участието в „Нептун Страйк“ е „потвърждаване на мястото на Франция в НАТО, на нейната привързаност и лоялност към Алианса, в подготовка за високоинтензивни бойни действия“, заяви корветният капитан Флоран, отговарящ за управлението на операциите във френската ударна група самолетоносачи. (Фамилните имена на френските военнослужещи понякога не се съобщават от съображения за сигурност.)

Учението имаше за цел и да утвърди морското присъствие на НАТО в Средиземно море.

 

Русия има военноморска база в Тартус, Сирия, която използва за намеса в кървавата гражданска война в тази страна. От началото на войната в Украйна влиянието на Москва в региона се разшири.





Преди 2022 г. ударната група на френския самолетоносач можеше да плава до Кипър, без да се натъкне на руски кораби. Сега френските военни кораби започват да се подготвят за руски кораби в Месинския проток, между Сицилия и Южна Италия.

„Руснаците обикалят из цялото Средиземноморие. Знаем, че са наоколо. Ние ги наблюдаваме, а те наблюдават нас", казва командир-лейтенант Александър Дюге, офицер за връзка от канадските военноморски сили в състава на френската ударна група самолетоносачи.

През юни 2022 г., в отговор на нападението на Кремъл над Украйна, лидерите на НАТО решиха значително да засилят съвместните учения.

 

За френската ударна група на самолетоносача една от основните цели на „Нептун Страйк“ беше да се подобри разбирането на командната верига на НАТО.

 

„Упражнението потвърди, че работата в група е трудна, но заедно сме по-силни: Когато сте добре организирани и обединявате способностите си, вие ги умножавате", заяви контраадмирал Жак Маляр, командир на ударната група самолетоносачи, след края на „Нептун Страйк“.

 

Той добави, че областите, в които има нужда от подобрение, включват логистиката, обмена на разузнавателна информация и координацията.

 

Мащабът на предизвикателството, отправено от Русия, принуждава както НАТО, така и Франция да се разпръснат - от Средиземно море, където беше базирана ударната група, до Балтийско море, където два от морските изтребители Rafale имаха за задача да намерят цел, да направят снимки, без да бъдат забелязани, и да симулират удар в морето, недалеч от руския ексклав Калининград.

Това е много по-различно от предишната кампания на „Шарл дьо Гол“ срещу „Ислямска държава“ през 2010 г., каза фрегатен капитан Рафаел, отговарящ за планирането на въздушните операции във военния щаб на ударната група самолетоносачи, говорейки от стаята, където офицерите идват да си почиват, да гледат телевизия и да играят на джаги.





„В Ирак и Сирия имаше само един театър, съсредоточен върху Близкия изток. Тук силите ни са много по-разпръснати", обяснява той. А това изисква приспособяване: „Трябва да бъдем по-гъвкави и да се обръщаме към нашите съюзници. Например, нямаме въздушен танкер в Балтийско море“.


Възстановяване на влиянието

 

Френските усилия в НАТО не означават, че Париж е изоставил традиционните си търкания с Вашингтон. Напротив, Франция настоява за „европейски стълб“ във военния алианс и не е изоставила амбицията си да бъде балансираща сила на световната сцена. Франция също така се противопоставя категорично на разширяването на географския обхват на НАТО до Индо-Тихоокеанския регион, което се очаква да бъде въпрос, който ще доведе до разногласия на срещата на върха на алианса през юли във Вашингтон.

 

Но Париж все повече се опитва да даде своя принос за колективната отбрана на континента. Според проучване, публикувано от френския мозъчен тръст IFRI миналата година, Франция е преминала от „труден съюзник към съществен участник“.

 

Дори когато не беше в интегрираното командване на НАТО, Франция остана член на алианса, а френските военновъздушни и военноморски сили действаха заедно със съюзници от НАТО.

 

„Не е случайно, че имаме съвместимо оборудване и една и съща доктрина“, заяви в телефонно интервю генерал Жан-Пол Паломерос, върховен съюзен командващ на НАТО по трансформацията от 2012 до 2015 г.

Сухопътните сили на Франция обаче са по-малко интегрирани, добави френският генерал, защото не им се е налагало да действат в коалиции. Но френската армия работи по въпроса и миналата година създаде сухопътно командване за Европа.

 

„Никога и за секунда не съм се съмнявал във френската армия, в нейните възможности и професионализма на хората. Ангажиментът, който не съм виждал, е политически", заяви в телефонно интервю пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжес, бивш командващ армията на САЩ в Европа, и добави, че е забелязал „много по-активни френски политически усилия и глас“ след 2022 г.





Но уюта към НАТО има своята политическа цена в Париж. Според проучване от 2019 г. французите имат едни от най-малко положителните възгледи за НАТО сред страните членки.

 

Крайнодесните и крайнолевите партии - които редовно водят кампании за поредното изваждане на Франция от интегрираното командване на НАТО - остро критикуват участието на „Шарл дьо Гол“ в мисията на НАТО, твърдейки, че френският президент Еманюел Макрон продава перлата в короната на френския флот на американците.

 

На борда на френския самолетоносач офицерите настояваха, че преминаването под оперативния контрол на НАТО не е загуба на суверенитет.


По-рано този месец френският депутат Ан Жене от партията  на Макрон призова за „значително укрепване на културата на НАТО във Франция“, за да стане тя по-влиятелна в организацията.

 

Френската делегация на НАТО не разполага с достатъчно персонал, а за разлика от Германия, длъжностите в НАТО не се ценят в кариерата на френските военни, се посочва в парламентарен доклад, който Женет е написала заедно с Бастиен Лашо от лявата партия „Непреклонна Франция“. Френското военно училище за запасни офицери откри тази година нов клас, посветен на НАТО, за да привлече повече хора, които се интересуват от работа в Алианса.

 

„Загубихме влияние и трябва да си го възвърнем“, казва Паломерос. „Ние сме на път да го постигнем.“

 

Лаура Каял, Politico. Преводът и заглавието е на ФрогНюз. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2758 |04.06.2024 Financial Times: Западът с анти-КГБ тактика в отговор на серията от руски саботажи . 0| 4953 |04.06.2024 Токът за бита поскъпва от 1 юли. Очаква се потвръждение от КЕВР . 0| 2595 |04.06.2024 Интерактивна карта показва местата за гласуване в чужбина за вота на 9 юни . 6| 7850 |04.06.2024 Николай Кръстев за ФрогНюз: Сърбия опитва да пренапише историята, някой иска отново да разпали старите балкански конфликти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads