Реклама / Ads
1| 2758 |04.06.2024 НОВИНИ

Financial Times: Западът с анти-КГБ тактика в отговор на серията от руски саботажи

.
Властите на европейските страни търсят начини да отговорят на поредица от саботажи, в които Русия е заподозряна, че е замесена. За да направят това, служителите се обръщат към тактиката, възприета по време на „активните мерки“ на съветските разузнавателни служби, и смятат ограниченията върху движението на руски дипломати за един от ефективните отговори, пише Financial Times , позовавайки се на свои източници.
 

Западни служители смятат, че Русия е замесена в поредица от саботажни действия, включително опожаряване на военни бази и гражданска инфраструктура в цяла Европа. Тяхната цел, според събеседници на FT от европейските служби за сигурност, е да допринесат за разединението на съюзниците на Украйна, да прекъснат военните доставки за Киев и да тестват решимостта на Запада.

Въпреки това Москва е „усвоила хибридна война, прикривайки следите си“, докато планира палежи и други саботажи в „сивата зона“ в Европа, пише FT.

 

Събеседниците на изданието сравняват руската саботажна кампания с „активните мерки“, провеждани от съветските разузнавателни служби от 20-те години на миналия век. Според тях оптималната тактика за борба с подобни заплахи не се е променила оттогава и включва три етапа. Първите две са да се признае, че се случват атаки и да се предупреди за тях, и да се изгради национална устойчивост чрез укрепване на критичната инфраструктура, подобряване на медийната грамотност и други мерки.

 

 

Третият етап изисква отговор, който включва „надеждно отмъщение“, но без „неетични или незаконни средства като тези, използвани от Русия“. Като една от тези мерки чешкият външен министър Ян Липавски предложи ограничаване на движението на руски дипломати, за да не могат да пътуват извън страната, в която са акредитирани.

 

По-агресивен отговор, пише FT, може да включва информационна кампания в Русия, която да покаже на руснаците цената на войната в Украйна, като им напомни за високия брой на жертвите.

Но основният проблем, според западни служители, остава, че атаките на Русия в сивата зона са непредсказуеми, многоформени и асиметрични - и отмъщението може да доведе до ескалация на конфронтацията.

 

През май The Wall Street Journal писа, че европейските власти все повече подозират Русия в участие в саботаж на критична инфраструктура и виждат „руска следа“ в актовете на саботаж, но не могат да намерят убедителни доказателства, за да обвинят директно Кремъл. Като примери за саботаж изданието цитира повреда на подводния газопровод Balticconnector в Балтийско море през есента на 2023 г. и четиричасово спиране на железниците в Германия след повреда на два кабела.

 

Западните издания наричат ​​Полша една от страните, които страдат най-много от този тип атаки. През последния месец там бяха задържани над 10 души , обвинени в участие в саботаж, поръчан от руските разузнавателни служби - например опит за подпалване на фабрика за бои във Вроцлав. През април в Полша беше задържан гражданин на страната, който според украинските спецслужби по указание на руското разузнаване е трябвало да събира информация за сигурността на граничното летище Жешов-Ясенка.

 

На 27 май полският външен министър Радослав Сикорски обяви въвеждането на ограничения върху движението на руски дипломати в страната. Според него дипломатите ще могат да пътуват само в рамките на Мазовецкото воеводство, а служителите на руските консулски служби - само в рамките на регионите, към които са прикрепени. Руското външно министерство заяви, че ще проучи решението и ще предприеме ответни мерки.


Европейските държави подозират Русия в участие в саботаж на подводни съоръжения и железопътни линии, но се страхуват открито да обвинят Кремъл за атаките, по-специално поради липса на доказателства

Превод ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2595 |04.06.2024 Интерактивна карта показва местата за гласуване в чужбина за вота на 9 юни . 1| 2831 |04.06.2024 Матурите ще са онлайн, готвят се и други големи промени в образованието . 0| 16608 |04.06.2024 Изпълнителеният директор на БФБ: Премахването на лева означава премахване на валутния риск . 1| 2598 |04.06.2024 Изглеждат като детски играчки, продават ги около училищата. Нови електронни цигари плъзнаха на пазара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads