Реклама / Ads
8| 4837 |05.08.2009 НОВИНИ

РЗС: ДАНС е като кораб без платна

.
"Без концепция и основен документ ДАНС е като кораб без платна.", обявиха в декларация от РЗС.
 
В декларацията на Ред законност справедливост се споменава, че за две десетилетия България не е успяла да създаде нито концепция за национална сигурност, нито реални механизми за граждански контрол над спецслужбите. "Без концепция за национална сигурност ДАНС е като кораб без компас", е поантата в изпратената до медиите декларация.

Според лидерите на партията големите проблеми у нас идват от факта, че липсва концепция за развитие и сигурност на страната. Особено в момент, когато България е член на ЕС и всички стари концептуални и стратегически документи са в архива, ДАНС и останалите спец-служби са като кораб без компас, защото нямат нов основополагащ документ.

Оттук се губела и координацията между различните структурни нива, което рефлектирало в международните отношения, регионалната и националната сигурност. "Отколешна слабост на нашата система за национална сигурност е и дублирането на подструктури и дейности, което пречи да се оптимизира използването на материални, финансови и човешки ресурси, пречи за тяхното пренасочване в приоритетни направления, и в крайна сметка ненужно се прахосват средства на данъкоплатеца.
При създаването си ДАНС включи служби, които съществуваха преди това – НСС, военното контраразузнаване, АФР и службата за правителствени и дипломатически връзки. Извеждането на тези структури на пряко подчинение на премиера означаваше коренно различен статут на ДАНС, какъвто нито една тайна служба след 1989 г. нямаше. Самият факт, че този огромен за мащабите на България разузнавателен и аналитичен потенциал бе вкаран под общо ръководство и бе нормативно подсигурен със специален закон, е сам по себе си революция. Никой обаче не беше помислил по въпроса за политическия натиск от страна на различни лица и политически фракции, които веднага си поставиха за главна цел да дискредитират ДАНС за да могат да продължат да крадат и да бъдат недосегаеми, както са вече 20 години.", пише още в документа на РЗС.

"Веднага лъсна и проблемът с липсата на специализирана парламентарна комисия, която да контролира ДАНС. Този няколкомесечен вакуум се оказа достатъчен, за да се породи съмнението в добрите идеи и надеждите, които се възлагаха на новата служба.
ДАНС се оказа добро намерение, поставено в лоши политически условия.
Отново стигаме до въпроса за липса на ясна концепция за реформа и развитие на системата ни за национална сигурност.
Създаването на концепция за национална сигурност предполага широк дебат в политическите и професионалните среди, който да доведе до консенсус. Едва след това могат да се коментират различните възможни стратегии, чрез които концепцията за национална сигурност да може да се реализира на практика.
Не бива да забравяме, че извън ДАНС останаха НРС и НСО, които са под опеката на президента. В МВР останаха оперативно-техническите служби по прилагане на специални разузнавателни средства и проследяване. НСБОП запази досегашното си положение на полицейска служба за борба с вътрешния тероризъм и организираната престъпност. Въпросът за координация на единната система за национална сигурност остава висящ и е решим само ако има ясна концепция за национална сигурност, приета не от Министерския съвет или под диктата на една партия, а от всички основни политически субекти, и ние от РЗС сме готови да участваме с целия си експертен потенциал. В резюме проблемът се свежда до следното:
1. Въпреки създаването на ДАНС националната и гражданската сигурност на българските граждани все още не са гарантирани така, както е в останалите страни членки на ЕС. Без концепция за националната сигурност тази цел не може да бъде постигната.
2. Такава концепция трябва да бъде изградена по европейски образец. Националното ни законодателство в тази област трябва да се синхронизира с ЕС въз основа на цялостен системен анализ, оценка и яснота за промяна.
3. Без национална концепция не можем да говорим за стратегии, програми и нови проектозакони. Тя е основа за координиране дейността на институциите по сигурността в национален и европейски мащаб.
Трябва незабавно да се създаде ефективен и компетентен екип за разработване на национална концепция за развитие и сигурност.", завършват от партията на Янев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5129 |29.06.2009 Протестират корабостроители в Русе . 4| 5320 |28.09.2008 Издирват моряци от потъналия кораб, двама вече са намерени . 4| 5491 |27.09.2008 Севернокорейски кораб потъна край Варна . 1| 8774 |17.05.2008 Имало оцелели моряци след потъването на кораба "Хера"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads