Реклама / Ads
0| 4643 |26.01.2010 НОВИНИ

РЗС: ГЕРБ и ДПС оказват натиск на Конституционния съд?

.
Конституционния съд да не се поддава на политически натиск, за това призоваха в декларация до медиите от пратия „Ред, законност и справедливост”. Повод за безпокойството им е, че днес магистратите трябва да се произнесат по делото за касиране на изборите, проведени на територията на Република Турция, за народни представители в настоящия парламент.
 

Конституционното дело бе образувано по жалба на политическа партия „Ред, законност и справедливост” до Главния прокурор на Република България във връзка с особено тежки закононарушения при провеждането на изборите в Република Турция за 41-ви парламент, изразяващи се в манипулирането на няколко десетки хиляди гласа. РЗС представи безспорни доказателства за фалшифициране на изборния процес в десетки секции, в които реално не е било проведено гласуване. В резултат на това поне петима народни представители от ДПС получиха мандат чрез изборна измама, твърдят от РЗС.

Хората на Яне Янев благодарят на Главния прокурор доц. Борис Велчев за неговия „професионализъм, принципност и независимост и затова, че се издигна над политическата конюнктура и незабавно сезира Конституционния съд за образуване на конституционно дело №10 от 2009г”.

От пратията изразяват надежда, че Конституционният съд на Република България ще се „отнесе с нужната отговорност и безпристрастност към казуса и няма да позволи тайната коалиция между ГЕРБ и ДПС да окаже натиск за отхвърляне на иска на РЗС за касиране на изборите. Обществото и политическата ни система се нуждаят от този прецедент – обявяване на изборите на територията на Република Турция за недействителни. Считаме, че това би се превърнало в главна стъпка за реформиране на избирателната система на Република България, с оглед преустановяване на крайно порочната и компрометираща демокрацията практика за купуване на гласове и фалшифициране на вота в цели избирателни секции. Гражданите трябва да върнат вярата си в демократичните институции и процедури в Република България, а това може да стане единствено и само чрез даване на преки доказателства за реална промяна и търсене на конкретна отговорност”, се казва още в декларацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 11539 |25.01.2010 ДПС остава противник на ГЕРБ, БСП – майка на РЗС? . 17| 4830 |24.01.2010 БСП критикува политиката на ГЕРБ за бг образованието . 3| 4769 |22.01.2010 Глухи влезли от ГЕРБ във властта . 10| 4786 |21.01.2010 ГЕРБ уволнилo 200, БСП ги пази

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads