Реклама / Ads
0| 8494 |28.05.2022 ПОЛИТИКА

Пореден удар срещу Иван Гешев от сръбския съд по казуса с Цветан Василев

.
Цветан Василев
Пребиваващият в Сърбия банкер и мажоритарен собственик на фалираната КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден на българските правораздавателни органи. Такова е решението на Апелативният съд в Белград.
 

С това си заключение съдът потвърди решението на Висшия съд, който счете, че не са изпълнени законовите условията за предаването на Цветан Василев на България. С този акт на Апелативния съд на практика окончателно се отхвърля искането на прокуратурата на Иван Гешев за екстрадирането на Василев.

 

Много важен е и фактът, че Василев е получил преди време и политическо убежище в Сърбия. Искането за получаване на статут на политически бежанец е било подадено на 14-и май 2018 г. в сръбското Министерство на вътрешните работи и след разглеждане на ситуацията, в която Василев е поставен от българските правораздавателни органи, молбата е била удовлетворена. Това е силен удар срещу твърденията на специализираните прокуратура и съд, че на Василев е осигурен справедлив процес.

 

След като България разписа международна заповед за арест на Цветан Василев той се установи в сръбската столица през есента на 2014 г.

 

Според Апелативния съд в Белград "има основателни причини да се смята, че принудителното предаване на Василев би създало ситуация, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение и в конкретния случай са изпълнени условията за получаване на убежище, защото той може да бъде екстрадиран в родината му поради политическите си убеждения".

 

Този е поредният отказ на съдебните инстанции в Сърбия да изпълнят исканията на Гешев за екстрадиране на Цветан Василев. Всеки път от Белград изтъкват несъстоятелните аргументи на българското обвинение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7872 |16.05.2022 Иван Костов предупреди за лавина от избори, ако няма колективен отговор срещу Русия . 0| 5595 |20.04.2022 Атлантическият съвет: Оставка на Иван Кючуков! Да се преразгледат решенията за преименуване алеи около Руското посолство . 0| 7047 |15.03.2022 Лех Валенса: При тази война Путин е бандит, бих ударил по масата при разговор с него . 0| 7868 |14.03.2022 Иван Кръстев пред ”Шпигел”: Отстъпи ли Путин сега, с него е свършено

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads