Реклама / Ads
1| 4182 |02.05.2023 НОВИНИ

Съдът в Деня на труда: Нинова е злоупотребила с права, уволнявайки областния си координатор за Пловдив!

.
Оказа се, че радетелката за социални и трудови граждански права Корнелия Нинова - председател на Българската социалистическа партия, незаконно е уволнила областния си координатор за област Пловдив Иванка Авкова.
 

Това става ясно от текста на съдебно решение, постановено на 01 май 2023 г. - Деня на труда, от състав на Районният съд в гр.Пловдив. Съдът е обърнал внимание, че уволнението е не само незаконно, но и постановено при злоупотреба с права, тъй като уволнената не се е съобразила с "партийната повеля" да гласува за определено лице "спуснато" от централното ръководство, за да бъде избрано за председател на Младежкото обединение в Партията-майка. Въпросното лице е Станислав Стоенчев от гр.Сопот, който е бил член и на Изпълнителното бюро, както и близък на бившата депутатка от гр.Карлово Веска Ненчева, която не намери място в листата за 49-я Парламент. Вместо да бъде избран той, конференцията избира Габриел Вълков, а три дни по-късно бива издадено и уволнението на Авкова, като един вид "наказание" и "предупреждение" към непослушните членове, които не спазват партийната дисциплина.


По документи Иванка Авкова е била уволнена за "липса на качества", но всъщност причината е била именно тази и "проявя" на младежката конференция, за което свидетелства Динко Желев - на длъжност главен експерт в отдел "организационна дейност" към БСП, който е посочен за свидетел по делото от самата партия и който обяснява пред Съда с възмущение, че Авкова работила в полза на другия кандидат, а Стоенчев бил по-разпознаваемата личност и му се оплаквал, че не му е уреждала срещи на местно ниво.


Както FROG писа миналата година, Иванка Авкова - областнен координатор на БСП за област Пловдив, беше уволнена на 09.06.2022 г. от председателя на партията Корнелия Нинова. Причините за освобождаването на младата социалистка са посочени като ”липса на качества за ефективно изпълнение на работата” - правно основание по чл.328 ал.1 т.5 от Кодекса на труда. Най-същественото в заповедта за уволнение било твърдението, че същата имала липса на комуникационни умения, а от там дошъл и "съществения спад" в гласувалите за партията на парламентарните избори през април, юли и ноември 2021 г.


Адвокат на младата социалистка е известния експерт по трудово и административно право адв.Кристиан Гьошев от Адвокатска колегия - Пловдив. Юристът коментира решението така:
"Ирония на съдбата може би, именно в Деня на труда българският съд да постанови това решение и то срещу партия, която рекламира себе си като защитница на социални и трудови права. Решенията на Съда не се коментират - изпълняват се.", заяви адв.Гьошев пред Фрог.


Решението на Съда подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Пловдив в двуседмичен срок.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2922 |01.05.2023 Денят започва със слънце, дъжд на места . 3| 2660 |28.04.2023 В Москва репетират за Деня на победата: Червеният площад ще остане затворен до 10 май . 5| 2700 |27.04.2023 До края на деня ПП-ДБ мислят дали да представят кабинет . 0| 2823 |25.04.2023 Израел отбелязва Деня за възпоменание на падналите във войните и жертвите на терора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads