Реклама / Ads
3| 3283 |19.04.2021 НОВИНИ

Съдът най-после ще гледа делото за пребития от полицаи журналист Димитър Кенаров

.
Осем месеца след като журналистът Димитър Кенаров бе пребит и задържан от полицията по време на антиправителствените протести в София, най-сетне има шанс съдът да разгледа жалбата му срещу ареста му. След като месеци наред Софийският районен съд и Административният съд в София си прехвърляха делото, смесен състав от двете върховни съдилища определи, че казусът трябва да се разгледа от районните магистрати.
 

Делото на Кенаров е насрочено за вторник, 20 април и би трябвало да се гледа по същество.


От септември м.г. съдилищата отказват да се произнесат по жалбата му. Районният съд например обяви, че Кенаров няма правен интерес да обжалва ареста си, тъй като вече не е задържан, освен това нямало изрична заповед за задържане. Така районният съд прехвърли топката към Административния съд в София. През февруари т.г. административният съд повдига спор за подсъдност - той или районният съд е компетентен да разгледа делото. "Какво друго може да е посланието на съда освен, че държавата може да ви задържи и че няма съд, който да ви гледа делото?", пита във Фейсбук адвокатът на Кенаров Стоян Мадин.


Петимата върховни магистрати - Албена Бонева, Боян Цонев, Свилена Проданова, Любка Андонова и Таня Комсалова припомнят, че по закон "задържаното лице има право да обжалва законността на задържането пред районния съд. Съдът се произнася по жалбата незабавно". Нормата не разграничава случаите, в които формално има или няма издадена заповед, се казва в определението им.


В жалбата си Кенаров твърди, че е бил задържан от 22.30 ч. на 2 септември до 03.30 ч. на 3 септември 2020 г. и че независимо, че не е издадена нарочна заповед за задържане, той се е намирал изцяло във властта на полицейските служители, не е имал никаква възможност да избира сам поведението си, поставени са му били белезници, държан е в продължение на часове и е заведен в Пето РПУ, откъдето е бил освободен след регистриране и попълване на документи. Според Кенаров това полицейско задържане е незаконно.


Колкото до побоя над журналиста, вътрешната проверка на СДВР не откри полицейско насилие, а прокуратурата отказа да образува разследване по случая. Прокурор Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура дори прие, че фактически е невъзможно полицай да упражни насилие по време на протест, тъй като на площада има много хора, които снимат, и няма как подобни действия да останат анонимни. (Вижте повече за мотивите на прокурор Лефтеров тук.) Очаква се постановлението на Лефтероф да бъде обжалвано пред апелативната прокуратура. Кенаров вече сезира Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради неефективното разследване. А случаят му бе цитиран в последния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека по света,пише още "Сега".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3927 |16.04.2021 Дончева: През последните 12 години гледахме една парламентарна вакхналия . 7| 3105 |15.04.2021 Съдът отмени забраната за мъжкото хоро в Калофер . 2| 2851 |14.04.2021 Обвинен в убийство на дете поиска съдът да бъде снизходителен . 13| 2998 |14.04.2021 Доц. Мангъров: Смешно е аз да съм политик, аз съм лекар. Но когато нещата не вървят, не мога да стоя и да гледам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads