Реклама / Ads

1| 3897 |23.12.2015 НОВИНИ

Съдът прекрати делото за собствеността на храм-паметника "Св. Александър Невски"

.
Тричленен състав на Върховен административен съд прекрати производството по административно дело № 14132/2014 година по жалбата на дружество "Будител" за собствеността на храм-паметника „Св. Александър Невски” поради липса на правен интерес от страна на Страхил Керелов и Веселин Василев.

Съдиите са счели, че решението на МС регулира правоотношения, в които жалбоподателите не участват, поради което не са носители на субективното процесуално право на оспорване по съдебен ред. Със същото решение не се засяга по никакъв начин правната сфера на жалбоподателите, не се създават задължения, не се накърняват техните законни интереси, съобщиха от ВАС.

 

Съгласно разпоредбата на чл.2, ал.1 от ЗДС, държавната собственост бива публична и частна. В ал.2 и ал.3 от същия законов текст, както и в чл. 3 от ЗДС са определени обектите- публична държавна собственост и тези – частна държавна собственост, а разпоредбата на чл.6 от ЗДС регламентира възможността и процедурата за преобразуване на държавната собственост от публична в частна и обратно, както и пречките за такова преобразуване. Обявяването на имот от публична в частна държавна собственост и обратно по реда на чл.6 от ЗДС е въпрос на управление на държавната собственост, който съставлява едновременно конституционно правомощие и задължение на МС на РБ, регламентирано в нормата на чл.106 от Конституцията на РБ. В рамките на предоставената му от Конституцията като централен орган на изпълнителната власт оперативна самостоятелност по стопанисването и управлението на държавното имущество и при съобразяване с изискванията на чл. 6 от ЗДС, МС е компетентния по закон орган да вземе решение за преобразуване на държавната собственост от един вид в друг. Касае се до актове по оперативното управление на държавната собственост, които не засягат права, не вменяват задължения и нямат за адресат трети лица. Тези актове нямат белезите на едностранно властническо разпореждане, насочено към правната сфера на други правни субекти извън титуляра на собствеността- държавата.

 

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред 5-членен състав на ВАС в 7-дневен срок.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 3888 |23.12.2015 Съдът не пусна от ареста шофьора на хамъра, убил възрастен мъж . 0| 3716 |22.12.2015 Отложиха делото срещу Герман Костин . 3| 3922 |21.12.2015 Прокуратурата поиска отвод на съдията по делото срещу Огнян Донев заради предубеденост . 1| 4844 |16.12.2015 Делото срещу задържаните на Капитан Андреево митничари тръгна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ