Събота, 18 Ноември 2017, 04:50
Frognews
0| 103 |27.01.2017

Съдът и прокуратурата плащат 20 000 лв. за Стоян Балтов

.
Бургаският апелативен съд намали обезщетението, което СГС и прокуратурата трябва да платят на родителите на убития преди 8 години студент от Сливен Стоян Балтов.През август м.г. Окръжният съд в Сливен постанови, че двете институции трябва да платят по 50 000 лв. за претърпени неимуществени вреди от това, че наказателното дело за убийството на сина им не е приключило в разумен срок.
Апелативните магистрати в Бургас постановиха, че решението на Окръжния съд в Сливен да осъди Софийския градски съд и прокуратурата е правилно, но не и присъденото обезщетение. Според бургаските съдии, правилното обезщетение за родителите е по 10 000 лева, съобщи "Правен свят".

Зарка Димова-Балтова и бащата Стоян Балтов заведоха дело заради това, че от датата на жестокото убийство до влизането в сила на присъдите на тримата убийци са изминали 6 години, без обективно оправдание за тази продължителност.

Освен това, в затвора е само единият от осъдените – Александър Данаилов. Съучастниците му Светлозар Стоянов и Вили Георгиев успяха да избягат от България и все още са в неизвестност.

19-годишният студент по фармация Стоян Балтов беше убит на 5 декември 2008 година пред дискотека „Амнезия” в Студентския град в София след жесток побой с ритници по главата и тялото.

Пред Апелативния съд от държавното обвинение са изразили несъгласие с довода, че носят вина за забавяне на делото в досъдебната фаза, защото разследването е приключило в срок (бел. ред. продължило е 8 месеца), а в съдебна фаза процесът се ръководи от съда. "...Продължителността на наказателното производство в случая не е функция от неправомерното поведение – действия или процесуални бездействия на органите на Прокуратурата, а по-скоро от тези на съда", са изтъкнали от държавното обвинение.

Искането им е било за отмяна на решението на първата инстанция и за отхвърляне на претенциите като неоснователни изцяло, а евентуално за присъждането им само отчасти.

Според СГС претенциите на Балтови са недоказани и затова са поискали отмяна на решението и произнасяне на ново, с което да бъдат отхвърлени. Софийските магистрати също са заявили, че Балтови не са претърпели вреди от техни действия или бездействия.

За да реши делото, Апелативният съд също е проследил цялата история на процеса за убийството на Балтов и се е съгласил с изводите на първата инстанция, че и СГС, и прокуратурата носят вина за забавянето му.

За да присъди на Балтови обезщетения от по 10 000 лева, бургаските магистрати се мотивират с това, че по наказателното дело те вече са обезщетени с по 200 000 лева за нанесените им неимуществени вреди от убийството на сина им.

Освен това съдът цитира редица решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, в които отсъденото обезщетение за забавяне на дела е 5000 евро.

Решението на бургаските магистрати не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Гришо разби Буста по пътя към полуфинала 0| 2135 |18.11.2017 . Гришо води с 6:1 след първия сет срещу Пабло Буста 0| 2150 |17.11.2017 . Тома Биков в стила на Борисов: Арестувани за наркотрафик са спонсорирали БСП 0| 2269 |17.11.2017 . Кулезич: Борисов изрита политическия труп на Главчев и курдиса на стола му поредната ханъма 4| 2760 |17.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах