Реклама / Ads
0| 3643 |16.01.2017 НОВИНИ

Съдът разглежда искането на прокуратурата за отстраняването на кмета на Пловдив

.
Иван Тотев
Състав на Окръжния съд в Пловдив разглежда искането на Софийската градска прокуратура да бъде отстранен от длъжност кметът на Пловдив Иван Тотев, съобщи БНТ. Той е с обвинение за престъпление по служба - във връзка с изграждането на новия зоопарк. Щетите за общината се изчисляват на 1 милион лева.
 

Заседанието, насрочено за 13.30 часа, започна с близо час закъснение по настояване на защитата на Иван Тотев - забрана за запознаване с материалите. На влизането в залата адвокат Красимир Елдъров и пловдивският кмет отказаха всякакви коментари и обещаха изявления след произнасянето на съда. Двамата командировани прокурори от Софийската градска прокуратура, които представят искането за временно отстраняване от длъжност на Иван Тотев, са Димитър Петров и Емилия Варадинова. В екипа е и пловдивският прокурор Иван Спиров.

 

На заседанието присъстват депутати от ГЕРБ, петимата районни кметове на партията, представители на Общинската администрация и общински съветници, които потвърждават и са тук, за да изразят подкрепата си за пловдивския кмет. Отстраняването му беше поискано, след като му беше повдигнато обвинение за престъпление по служба във връзка с изграждането на новия зоопарк, като щетите за общината се изчисляват на 1 милион лева. От прокуратурата изложиха становището си, че разследването продължава и че ако остане на поста си, Тотев може да повлияе на подчинените си, привлечени като свидетели.

 

Защитата на Иван Тотев представи в началото на заседанието заповед, според която той е в отпуск от днес до 15-и февруари и според която длъжността кмет ще изпълнява единият от заместниците му - Розалин Петков и в този смисъл той нямало как да влияе на досъдебното производство. Заседанието продължава.

 

В петък говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова подчерта, че искането за отстраняването на Тотев се базира на реалната опасност той да влияе на подчинените си, докато е в ход досъдебното производство срещу него:

 

Голяма част, да не кажа 90%, от свидетелите по това разследване се намират в служебна, йерархическа зависимост от него и той, в качеството си на работодател на тези хора, би могъл да попречи на разследването, според нас.

 

В края на миналата седмица от Съдебната палата в Пловдив съобщиха, че Иван Тотев е оттеглил жалбата си срещу наложената му парична гаранция от 20 хиляди лева.

 

Същевременно депутати от Патриотичния фронт ще внесат сигнал до главния прокурор за нарушения на пловдивския кмет Иван Тотев по възлагането на обществени поръчки при строителството на многофункционалната спортна зала „Колодрума“.

 

Информацията за въпросните над 20 нарушения всъщност вече е изнесена в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция. Визират се три от общо 13 обществени поръчки при довършването на залата на обща стойност над 7,7 милиона лева. Договаряне без обявление е една от процедурите, които финансовите ревизори са описали като нарушение. Този начин е използван и при строителството на зоокъта, за което вече беше повдигнато обвинение от прокуратурата на Иван Тотев, заявиха пловдивските съветници от Патриотичния фронт Илко Илиев и Слави Георгиев. Те припомниха и факта, че от първоначално заложените 12 милиона лева бюджетът за строителството на многофункционалната зала е достигнал 60 милиона лева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3868 |15.01.2017 Съдът остави митничарите от Варна зад решетките . 0| 3588 |09.01.2017 Съдът решава дали да пусне от ареста Ценко Чоков . 0| 3572 |22.12.2016 Съдът решава за мярката на машинистите от Хитрино . 0| 4370 |21.12.2016 Съдът пусна Божо Кравата под домашен арест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads