Реклама / Ads
4| 3878 |05.09.2023 НОВИНИ

Съдът решава окончателно дали да остави Васил Божков в ареста

.
Васил Божков
Софийският апелативен съд (САС) във вторник (5 септември) ще заседава по молбата на Васил Божков да излезе от ареста с по-лека мярка за неотклонение.
 

Божков е в ареста от момента, в който кацна на летище София на 25 август след като се върна с полет от Дубай. Той бе задържан по основното дело срещу него, в което прокуратурата твърди, че е ръководил организирана престъпна група, чрез която е ощетил бюджета с 550 млн. лв., несъбрани от такси за хазартната му дейност. Решение на съда ще бъде окончателно и без право на обжалване в следващите месеци, освен ако не се появят нови факти и обстоятелства.


Ден след като се върна в България, Божков бе задържан със съдебно решение след произнасяне на съдия Христинка Колева от Софийския градски съд (СГС), която прие, че има достатъчно доказателства срещу Божков, че извършил престъпленията, за които е обвинен. Тя прие, че той може да се укрие и затова трябва да остане под стража.


По време на заседанието по делото от прокуратурата бяха цитирани многобройни факти, включително и такива, които до момента не са оповестявани публично като например имайли на Божков с компания на загиналия в самолетна катастрофа в Русия Евгений Пригожин, които обаче според защитата нямат нищо общо с делото за хазартната му дейност, по което всъщност е обвиняем.

 

В момента Божков се намира в следствения арест на бул. "Г. М. Димитров" като от миналата седмица той и семейството му са с държавна охрана, след като даде показания в два поредни дни, че е плащал подкупи под формата на "такса спокойствие" на стойност над 60 млн. лева на бившия премиер Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов.

 

През последните три години Божков твърди, че това е била цената, за да се развива бизнеса му спокойно и че е давал само към Горанов и Борисов.


В разследването срещу него всичко стига само до ниво чиновници и председател на комисията по хазарт, на които се твърди че е плащал.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4809 |31.08.2023 Съдът реши: Петимата обвиняеми по делото за източване на НЗОК остават за постоянно в ареста . 1| 4348 |31.08.2023 Съдът в Пловдив решава ще останат ли в ареста задържаните по обвинение в крупна измама с пари от НЗОК . 4| 4236 |28.08.2023 Георги Николаев остава в ареста за жестокото нападение над Дебора, реши съдът в Стара Загора . 2| 2931 |22.08.2023 Съдът отхвърли иска на Цацаров за неимуществени вреди срещу Кирил Петков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads