Реклама / Ads
113| 6718 |01.08.2011 НОВИНИ

Съдът върна временно лиценза на ЛУКойл, Танов обжалва

.
Софийският административен съд (САС) отмени предварителното изпълнение на заповедта на шефа на митниците Ваньо Танов да беде отнет лицензът за данъчен склад на единствената рафинерия у нас "Лукойл Нефтохим", съобщиха от съда днес.
 


Само пет дни, след като влезе в сила решението на кабинета да бъде отнет лиценза на рафинерията, САС излезе с информация, в която се казва, че според магистратите спирането би причинило на компанията "значителна или трудно поправима вреда".

"Този извод съдът е направил, след като е съобразил обстоятелството, че жалбоподателят е лицензиран складодържател и по отношение на него е приложим режимът на отложено плащане на акциз. Съобразил е също така и обстоятелството, че са сключени договори с "Холдинг БДЖ" ЕАД и "Столичен транспорт" ЕАД, по силата на които жалбоподателят е доставчик на дизелово гориво. Представено е и писмо от "Бългериан Авиейшън Груп", видно от което не съществуват алтернативни източници за доставка на авиационни горива", се посочва още в прессъобщението на съда.

Става въпрос за решения по две дела, заведени по жалби от "Лукойл", които обаче не са окончателни и могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд (ВАС) в 7-дневен срок.

Казусите ще бъдат разгледани по същество от Софийския административен съд на 31 август, уточнява се още в информацията.

По-късно днес директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов обяви, че ще обжалва решението на Административния съд на София по казуса „Лукойл", цитиран от "Дарик".

Той заяви, че не е изненадан от решението на съда, а по думите му има и по-горна инстанция.

След като мине и през Върховния административен съд, тогава ще коментираме. В правото сме си да обжалваме в 7-дневен срок. Чакаме да получим мотивите на съда и след като ги получим, ще напишем своето възражение, допълни Ваньо Танов.

Припомняме, че Митниците отнеха лицензите на „Лукойл Нафтохим" и пристанище „Росенец" на 26 юли, тъй като не са монтирани измервателни уреди, които изисква законът. Ваньо Танов обясни, че едва когато заводът отговаря на изискванията, отново ще му бъде издаден лиценз.

Директорът на „Лукойл" Валентин Златев заяви, че компанията е законопослушна и спира работа, но тя няма проблем с отчетността. Той подчерта, че криза с горивата няма да настъпи. Въпреки това предупреди, че може да се появят известни проблеми.

Премиерът Бойко Борисов отсече, че няма война между кабинета и рафинерията, а казусът е тест за неговите министри. С негова заповед бе сформиран кризисен щаб, начело с икономическия министър Трайчо Трайков, която да следи ситуацията.

Късно в петък пък бе взето решение за освобождаване на самолетно гориво от държавния резерв за седмица. Едва вчера обаче „Лукойл Нефтохим" Бургас разблокира количества авиационно гориво от Държавния резерв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5690 |23.07.2011 Съдът иска още доказателства за убийците на Яна . 14| 5164 |20.07.2011 ЕК оставя на прицел България, слаб ни бил съдът . 15| 5345 |15.07.2011 НС реши спецсъдът да почака до началото на 2012 . 71| 5060 |11.07.2011 Съдът върна Пловдивския панаир на Гергов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads