Реклама / Ads
11| 5707 |23.07.2011 НОВИНИ

Съдът иска още доказателства за убийците на Яна

.
Софийски градски съд остави в ареста 34-годишния Пламен Трифoнов, един от обвинените за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина.
 

МВР продължава да издирва втория заподозрян за деянието Николай Русинов, който вече се сдоби със защитници във Фейсбук. Те се опитва да опровергаят обвиненията към Николай Русинов-Чеци, определяйки ги като „милиционерска провокация".

34-годишният Трифонов е привлечен като обвиняем за тежко умишлено убийство, извършено с особена жестокост и мъчителен за жертвата начин.

Съдът обаче счита, че обемът на доказателствата в подкрепа на обвинението е значително по-малък от необходимия за внасяне на обвинителен акт в съда и да бъде постановена осъдителна присъда.

В решението си за постоянния арест съдът се позова и на свидетелски показания на майката на Трифонов. Тя е била уведомена, че може да не отговаря на въпроси, които биха уличили нея или сина й в престъпление. Жената обаче разказала пред криминалистите, че в нощта на убийството Пламен е бил в раздразнено състояние. Той споделил пред нея, че е ходил в Борисовата година, но я помолил да не казва на никого. Отказвал обаче да й разкаже какво е правил там, въпреки че двамата били в много добри отношения.

Тя сподели още, че синът й рязко променил поведението си след злополучната нощ и категорично отказвал да посещава Борисовата градина. Подстригал косата си късо и проявявал интерес към вестници.

Освен това от свидетелски показания на посетители на Маймунарника, които са били в нощта на убийството там, става ясно, че Яна е останала до последно в заведението. Там е било и лице, което имало облекло и раница като иззетите от Трифонов.
Съдът отбеляза, че други лица не са привлечени като обвиняеми. От събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че Трифонов е извършил престъплението, за което е обвинен.

Предварителното заключение от съдебно-медицинската експертиза на трупа на Яна показва, че смъртта е настъпила от механична асиксия (задушаване) и силно притискане на лице, шия, гръден кош и корем. Множество кръвонасядания по главата, тялото и крайниците са констатирани още при огледа на трупа.

Освен тези увреждания по досъдебното производство се съдържат и веществени доказателства - косми, които са намерени и иззети от ръката, тялото и вътрешната страна на лявото бедро на жертвата.

По делото няма заключение на ДНК експертиза за съответствие на ДНК профила на Яна и обвинения за нейното убийство. Няма и заключение на дактилоскопна експертиза за това, че по някоя от вещите, намерени на мястото на убийството, са открити други отпечатъци освен на жертвата.

Установено е обаче морфологично сходство между намерените косми по трупа на младата жена и тези на обвиняемия. Това според съда е достатъчно, за да се твърди, че той е възможен извършител на деянието.

В мотивите съдът посочи, че предстои извършването на множество процесуално следствени действия. Съдията, който гледаше мярката, подчерта, че изискванията на закона и изискванията за цивилизованост в обществото налагат въздържане от страна на страните по делото и медиите на внушаване на убеждението, че едно лице без влязло в сила присъда е престъпник и още повече убиец.

Съдът е на мнение, че Трифонов може да извърши друго престъпление или да се укрие.
Задържаният има адресна регистрация в квартал „Овча Купел", но не пребивава там и лесно променя мястото, което обитава.

Мъжът е неосъждан и за повдигнатото му обвинение законът предвижда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Трифонов се яви в залата със служебен защитник, който заяви, че ще обжалва, защото според него до момента няма събрани доказателства, които да уличават клиента му. Адвокат Крумов подчерта, че престъплението е извършено от особено агресивен човек, какъвто Трифонов не е. И според близките му, и според предварително изготвен съдебно-психиатричен профил, обвиняемият не е агресивен.

Минути преди съдът да се произнесе самият Трифонов заяви, че иска да бъде освободен и добави, че няма да се укрие. Обясни, че е работил като охранител, а в момента е безработен. Никога не съм нарушавал закона, заяви той.
Решението на съда може да се обжалва или протестира в тридневен срок пред Софийски апелативен съд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 8112 |22.07.2011 Клошар и преводач убийците на Яна . 14| 5191 |20.07.2011 ЕК оставя на прицел България, слаб ни бил съдът . 15| 5375 |15.07.2011 НС реши спецсъдът да почака до началото на 2012 . 71| 5090 |11.07.2011 Съдът върна Пловдивския панаир на Гергов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads