Понеделник, 23 Октомври 2017, 05:11
Frognews
2| 2779 |15.11.2016

Съдии скочиха на Цацаров: Изнася грешни данни

.
Сотир Цацаров
Ръководството на Софийски градски съд отрече категорично изнесените вчера от главния прокурор Сотир Цацаров данни за забавени с години дела и мотиви към дела. Подобни констатации не са направени при нито една от проверките на Висшия съдебен съвет, Инспектората към ВСС, както и при извършената от Софийския апелативен съд проверка, се казва в официалното съобщение на СГС.
Вчера главният прокурор Сотир Цацаров изпрати на съдийската колегия във Висшия съдебен съвет обобщени данни за 40 наказателни дела, забавени в Софийски градски съд. По данните на Цацаров по дело за грабеж, извършен от рецидивист, е постановена присъда на 12.06.2008 г., но повече от 8 години няма изготвени мотиви от градските магистрати. Главният прокурор дава за пример и дело за убийство, образувано през 2010 г., по което в СГС са проведени 29 съдебни заседания, но шеста година няма постановена присъда.

Ръководството на СГС обаче смята, че фактите напълно се различават от тези, с които главният прокурор на България "чрез изготвена от самата прокуратура справка, по несъществуваща процедура и с неясна цел, е решил да проверява Софийски градски съд, да занимава ВСС и обществото".

"Възможно е г-н Цацаров да е бил за пореден път, случайно или умишлено, подведен от своите подчинени, предоставяйки му неверни справки и данни. Възможно е и грешката на прокуратурата да е в резултат на пропуски в организацията на информационната система на самата в прокуратурата. Ръководството на Софийски градски съд счита за абсолютно недопустимо изнасянето на непроверена и напълно невярна информация, и то от главния прокурор на България.

С оглед на избягване в бъдеще на подобни недоразумения и грешки, при подготовката на подобни справки, прокуратурата следва първо да се обръща по официален ред към СГС за получаване на точна и коректна информация.

След като предостави изисканата от ВСС справка, ръководството на СГС ще поиска от съдийската колегия на съвета да изрази позиция във връзка с казуса", се посочва още в становището на градските магистрати.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Армията унищожава противопехотна мина в кърджалийско 0| 2204 |22.10.2017 . Хиляди протестират заради убийството на Дафне Галиция 0| 2243 |22.10.2017 . Село Лозен излезе на протест, за да си защити гората 2| 2226 |22.10.2017 . Собственикът на боулинга: Двама от персонала ми са взети за заложници 0| 2293 |22.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах