Реклама / Ads
3| 5384 |11.01.2022 НОВИНИ

Съдии от ВКС подразнени от изказване на Магдалинчев заради кандидата им за председател

.
Боян Магдалинчев
Магистрати от Върховния касационен съд (ВКС) са се „подразнили“ на изказване на представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев във връзка с избора на председател на ВКС и призовават да се предприемат действия, ако съветът „не уважи“ номинацията на Галина Захарова за поста. Това става ясно от пълния протокол от изслушването на зам.-шефката на ВКС и ръководител на Наказателната колегия от Пленума на съда, което се проведе вчера.
 

На него са присъствали 81 върховни съдии. С 80 гласа „за“ (във вота не е участвала самата Захарова), те приеха следното: „Пленумът на ВКС изразява становище, че кандидатът за председател на ВКС Галина Захарова притежава качествата по чл. 170, ал. 4 и ал. 5 от ЗСВ и изразява категорична подкрепа за Галина Захарова – кандидат за председател на Върховния касационен съд, която притежава необходимите качества да отстоява независимостта на съда и на съдебната власт“ пише още "Лекс"

 

Причината за този диспозитив е изказване на Боян Магдалинчев пред Нова ТВ от 4 януари 2022 г., когато по повод процедурата за избор на председател на ВКС, той заяви следното: „За поста има само един кандидат. Надявахме се да има поне още един, това би било добре за вътрешната конкуренция. Ако беше предложен такъв от ВСС, щеше да има сериозни критики. Министърът на правосъдието също се въздържа да предложи човек. Не е задължително обаче да бъде одобрен този един кандидат. Важно е да бъдат оценени неговите професионални качества. Ако един административен ръководител не може да взема решения във важните моменти, не виждам смисъл от такъв ръководител. Той трябва да умее да отстоява независимостта на съдебната власт и на съда”.

 

Именно последните думи са подразнили и притеснили съдии от ВКС. „Притеснена съм от изявите на някои членове на ВСС. Имам предвид г-н Магдалинчев, който някак завоалирано ми подсказа, че не е задължително да бъде избран нашият кандидат, защото ако той не може да отстоява независимостта на съда и на съдебната власт и ако не може да взема решения във важни моменти, то тогава такъв човек не ни трябва. Това изключително много ме подразни, разбира се, но и притесни. И затова, колеги, аз имам предложение, всъщност споделям на глас, че имам притеснение и апелирам да вземем някакво становище, да заявим категорично не само нашата подкрепа, ние сме я заявили, но и това, че предложеният от нас кандидат е действително човек, който може и да отстоява и да взема решения“, казва съдия Камелия Ефремова.

 

Колегата ѝ Маргарита Георгиева подкрепя предложението с думите: „Действително, аз също имам опасения за това какво ще се случи в крайна сметка с избора на председател на ВКС и от гледна точка на това, че Пленумът на ВКС за първи път номинира свой кандидат.

 

Бих искала действително да вземем някакво решение или поне да имаме готовност за някакви действия, в случай че ВСС не уважи тази номинация.

Зам.-председателят на ВКС и ръководител на Търговската колегия Дария Проданова също изразява опасенията на съдиите за резултата от избора на Галина Захарова. Тя обяснява и какво има предвид: „Опасенията ни не са от открити атаки срещу кандидата, който сме номинирали и на които атаки така или иначе би могло да се отговори, а от това, което всички усещаме – някакви подмолни движения, някакви подмолни договорки, които вървят по повърхността, които не се обозначават, които не се озвучават, но които най-вероятно ще рефлектират при гласуването. Така че, както реши Пленумът за някаква форма на изразяване на подкрепа и несъгласие с изказването, че номинираният от нас кандидат няма качествата, които са посочени от този или онзи. Качествата той ги има, това е безспорно“.

 

Дария Проданова е категорична, че подкрепя съдия Захарова за поста и добавя, че се надява ВСС „да изхожда не от тесните си индивидуални интереси, от интересите не само на ВКС, а и от интересите на качественото правосъдие, качественото правораздаване, качественото законодателство в България“.

 

Галина Тонева пък коментира самата процедура с изслушването. По думите ѝ тя би имала смисъл, ако Съдийската колегия беше номинирала и втори кандидат, защото в момента Пленумът на ВКС изслушва кандидата, който сам е издигнал. „Намирам, че в мотивите към предложението, с което номинирахме съдия Захарова за председател на ВКС, достатъчно ясно и с висока степен на категоричност сме обосновали наличието на нейните качества, дължими по чл. 173а, ал. 6 от ЗСВ, така че тепърва трудно бихме могли да изложим нещо много повече и по-съществено различно от това, което сме казали в тези мотиви“, добавя Галина Тонева.

Междувременно ВСС реши изборът за председател на ВКС да се проведе в сградата на Националния институт на правосъдието (НИП). На извънредното заседание на Пленума на съвета днес стана ясно, че преобладаващата част от кадровиците ще присъстват лично, само четирима ще участват онлайн.

 

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков обаче поиска от колегата си Лозан Панов пълния протокол от заседанието на Пленума на ВКС, на което Галина Захарова беше номинирана за шеф на съда. Чолаков отбеляза, че в предоставения на ВСС документ липсват изказванията на съдиите по отношение на номинацията.

 

Същевременно министърът на правосъдието Надежда Йорданова и Българската асоциация за Европейско право (БАЕП) подкрепиха кандидата за председател на ВКС.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4953 |10.01.2022 Съюзът на съдиите подкрепи Захарова в избора й за шеф на ВКС . 5| 4680 |21.11.2021 Аламанов: Когато се колебая за кого да гласувам, чувам поредното изказване на Наглата Мутра . 5| 3239 |15.11.2021 Новите конституционни съдии положиха клетва . 0| 2763 |03.11.2021 Съдиите от ВКС и ВАС избират съдия в Конституционния съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads