Реклама / Ads
5| 2619 |01.08.2023 НОВИНИ

Съдия Нели Куцкова за случая с Дебора: Има пропаст в отношенията между гражданите, съда и прокуратура

.
Нели Куцкова
И като юрист, и като обикновен гражданин смятам, че случая с Дебора е толкова жесток и брутален, че никой не може да остане безразличен. Това каза в аудиокаста на ”Фокус” ”Това е България” Нели Куцкова, бивш председател на Съюза на съдиите в България, бивш член на Висшия съдебен съвет, бивш дългогодишен председател на Софийския окръжен съд, бивш заместник-министър на правосъдието.

"И от друга страна, хората, които и без това страдат за недостатъчна справедливост в обществото, видяха конкретен повод в един съдебен акт, за да се възмутят. Което, както е написано и в становището на колегите от Управителния съвет, означава, че има провал във взаимоотношенията между гражданите и институциите, каквато институция е прокуратурата, каквато е съдът. И от друга страна, все пак това огромно нечовешко посегателство върху едно младо момиче, не можеха да не предизвикат реакция. Дано да е за добро, дано да не е само, за да ескалират лошите чувства, гнева и омразата към определени хора, включително и към институциите, а по-скоро всички да си вземат бележка, защото определено в нашата система не може да се каже, че всичко е по мед и масло, всички си имаме трески за дялане. Но от друга страна е много важно този спонтанен гняв да бъде по някакъв начин превенция срещу бъдещи такива посегателства", посочи Куцкова.

 

Тя се надява, че по някакъв начин обществото ще се събуди след този случай. Според Куцкова така нареченото домашно насилие, което се извършва обикновено от близки хора, някак си се приема за нормално, то си е тяхна работа, това са си вътрешни, семейни взаимоотношения. И е крайно време да се погледне на този вид престъпност много по-сериозно, а не само като на битов инцидент.

 

В отговор на въпрос защо протестите не бяха пред Народното събрание, където се приемат законите и пред кметствата, където се дават разрешителните за дискотеки, а пред съда, Нели Куцкова отговори, че съдебната система е на края на тази верига. По тази причина един акт на колегата и от окръжния съд в Стара Загора, който формално може да е съвсем законосъобразен, предизвика това възмущение. Защото най-нормално е да разсъждаваш, че този, който е пуснал един насилник на свобода е виновен, без да се разсъждава за всички останали причини по веригата.

 

"Аз не мога да упрекна хората, че са толкова гневни, защото след такова чудовищно престъпление, съвсем нормално е искрената емоция да вземе връх", добави Нели Куцкова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 2934 |31.07.2023 Съдия Татяна Гьонева с първи коментар за случая с нападнатото момиче . 0| 6695 |31.07.2023 Лияна Панделиева: Решението на съдията от Стара Загора реабилитира Светата инквизиция . 35| 3577 |29.07.2023 Христо Петров - Хазарта: Някой да каже на Корнелия Нинова, че Украйна не се е нападнала сама . 6| 2843 |25.07.2023 Бившият конституционен съдия Румен Ненков: Служебният кабинет е вреден за демокрацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads