Реклама / Ads
10| 7266 |16.08.2020 НОВИНИ

Съдия Тодорова: Предложенията за реформа не отговарят на препоръките от Венецианската комисия

.
Мирослава Тодорова
В множество становища Венецианската комисия е алармирала за проблеми във функционирането на Висшия съдебен съвет. Предложенията за съдебна реформа не отговарят на препоръките от Венецианската комисия. Добра новина е, че темата за съдебната реформа е поставена на дневен ред и не позволява отстъпление.
 

Това заяви в предаването  „120 минути“ по бТВ съдия Мирослава Тодорова, която е и бивш председател на Съюза на съдиите в България относно предложенията за конституционни промени в системата.


„Тази конституционна аритметика, която ни предложи министър-председателят също не е удовлетворяваща. Макар че се заявява, че тя съответства на предложенията на Венецианската комисия. Те не съответстват, защото и да бъде прието изменението - съдиите, избрани от съдии пак ще бъдат малцинство. Причината е, че двамата председатели на върховни съдилища също са избрани от тях“, обясни магистратът. 

 

Тя допълни, че плюс Двамата големи, парламентарната квота ще има превес с един. Съдия Тодорова посочи, че в общественото пространство се налага мнението, че съдебната реформа е проведена, предложението за разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия е козметичен детайл. 


„Това не е вярно, защото след приемането на измененията в Конституцията, следващото становище от 2017 г. на Венецианската комисия – видяха проблема, че съдиите продължават да бъдат зависими от прокуратурата и от политическата квота“, коментира съдия Тодорова. 

 

На въпрос дали тя самата е зависима – тя отговори, че в съдебната система се случват катаклизми и даде пример, че е била уволнявана и след това възстановявана.

 

„Политическата класа винаги е имала превес във ВСС, всички проблеми на политическата класа вече са част от съдебната власт“, допълни тя. 

 

Конституционните промени: Експерти смятат предложенията за непълни и схематични
Относно предложенията за главния прокурор – да се намали мандата му от 7 на 5 г. и да бъде изслушван от Народното събрание на всеки шест месеца, съдия Тодорова попита: 

„Защо в предложенията на министър-председателя не пише нищо за прокурорската колегия. По същество, отговорността и отчетността на главния прокурор в функция на прокурорската колегия. Трябва да мислим как прокурорската колегия ще осигурява обществения контрол“, посочи магистратът. 

 

Тя уточни, че съдиите не трябва да взимат страна относно антиправителствените протести, защото те са в ролята на арбитри и не трябва да се компрометират.
 
Тагове:

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6548 |28.07.2020 Административният съдия Теодора Георгиева е българският прокурор в Европейската прокуратура . 10| 11703 |26.07.2020 Съдия Костадинова, която пусна Брендо, осъди журналистка, подложена на дългогодишен тормоз . 1| 4910 |23.07.2020 Депутатите отхвърлиха предложенията на Валери Симеонов. Комисията по хазарт се закрива . 29| 5070 |18.07.2020 Елена Поптодорова: Външният фактор за България е там, където са децата ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads