Реклама / Ads
29| 5071 |18.07.2020 НОВИНИ

Елена Поптодорова: Външният фактор за България е там, където са децата ни

.
Елена Поптодорова
Къде е днес министър председателя? Той е при външния фактор, защото чакаме да получим финансиране от ЕС. Вчера президентът и военният министър бяха на военно учение, което също е част от този външен фактор за България. Външният фактор е там където са децата на България.
 

Това каза Елена Поптодорова, дипломат и дългогодишен посланик на България в САЩ пред бТВ. Тя коментира позиция на американското посолство, което изрази подкрепа за мирните антиправителствени протести у нас.

 

Поптодорова напомни, че през ноември е подписан документ от премиера Борисов и американския президент Доналд Тръмп, в който, освен за енергийната диверсификация се дават гаранции за спазване на върховенството на закона.

 

"Там стои подписа на българския министър председател.  Нищо ново не се казва в съобщението на САЩ. Ние не си ценим и не си помним добре ангажиментите. Не си даваме сметка какво означава записана дума и поет ангажимент.", заяви бившият посланик.

 

"Никога едно посолство няма да се намеси екстремно в вътрешната политика на една държава, но може да изкаже тревога както направи в случая. Тревогата е за един системен проблем.", допълни още тя.

 

Поптодорова сподели, че е участвала в дебатите за промени и реформа в съдебната ни система, по време на които е станала показателна една фраза, която гласи, че да се направи съдебна реформа отвътре е равносилно да искаш да преместиш гробище с подкрепа отвътре.

 

Относно съобщението на САЩ  за санкциите срещу съдия Андон Миталов заради корупция Поптодорова обясни, че това е в прерогативите на посолството, но макар да има пауза, не означава, че е намаляло вниманието към темата и процесите в страната ни.

 

"Става дума за сигурност, както гражданска и делнична, така и военна сигурност.
Марк Галеоти казва, че не толкова руските танкове и дезинофромация са риск за Балканите, а тяхната собствена корупция. Говорим за много по-тежки последици.", коментира още Поптодорова.

 

Тя сподели, че разговаря с много посланици и опитът настоящите събития да се прехвърлят върху една персона, колкото и съмнителна да е тя – Васил Божков, се гледат с насмешка от чуждите посланици у нас. "Никой не си дава сметка как изглеждаме на една ръка от границите си.  Не знам кой човек със здрав разум би приел, че става въпрос за един човек. Говорим за системен проблем.", каза още тя.

 

"Всеки посланик прави това - следи от близо ситуацията. Аз съм правила същото. Никога не се използва един източник на информация. "Уикиликс" не ни ли научиха как се говори за събитията у нас. Лошо е да имаме къса памет.", допълни Поптодорова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4653 |17.07.2020 Елена Йончева предизвика дискусия в Европейския парламент по темата за върховенството на закона в България . 8| 5624 |16.07.2020 Елена Йончева: Крахът на върховенството на закона в България ще бъде обсъден в ЕП . 16| 6061 |14.07.2020 Елена Гунчева: Ние не сме платени, мразим ви безплатно! . 21| 8395 |13.07.2020 Елена Гунчева: Внуците на мафията и децата на България. Да се въвличат малки деца е гнусен политически пиар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads