Реклама / Ads
17| 5555 |15.02.2014 НОВИНИ

Съдия Тодорова: Всяка партия, загубила властта, става защитник на независимия съд

.
В България никой във властта не вярва в независимостта на съдебната система. Това констатира съдия Мирослава Тодорова в предаването „120 минути” по bTV. Тя беше уволнена от поста си от Висшия съдебен съвет през юли 2012 г. заради забавени дела след 15 години стаж в системата.
 

 

По думите й, нито бившият вътрешен министър, нито Делян Пеевски като депутат, биха имали възможност за контрол на съдебната власт и разглеждането на делата. „Техните изказвания се вписаха в линия на мнения, че съдебната власт не е независима”, отбеляза съдия Тодорова.

 

„Преди да започне размяната на репликите, имаше интервю на Бойко Борисов, който обясни успеха на управлението на Ахмед Доган и партията му като трета сила във властта с влиянието му върху съда и изградената му медийна империя. Това означава, че бившият премиер не вярва, че съдебната власт е независима”, изтъкна Мирослава Тодорова.

 

Тя припомни и изтеклия в публичното пространство през пролетта на миналата година запис на разговор между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов, градски прокурор на София към момента на разговора. „Кокинов е минал през две изборни процедури, беше на поста втори мандат, а коментира кариерното си развитие с премиера”, посочи Тодорова, като обясни, че това означава, че дори на толкова високо ниво в системата съществува разбирането за кадруването с телефонно обаждане.

 

„Всяка партия загубила властта, после е най-яростен защитник на независимостта на съда. Всички обаче се включват в опитите за намеса. Това се отчита и от президента, който обясни, че досега независимостта на съда е била спазена само при управлението на служебния кабинет”, изтъкна тя.

 

В редицата от примери за възможни влияния на съда и убедеността на висши държавни служители за ситуацията съдия Мирослава Тодорова спомена и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

 

„ВСС ме освободи на 12 юли, в същата седмица имаше извънредно заседание на ВСС за моето дисциплинарно производство. Тогава ВСС изложи своята версия, въпреки принципа за дисциплинарна тайна. Същата седмица в Народното събрание Цветанов чете справка за дела, които съм гледала, без да е имал право на това. Очевидно я е получил от ВСС или от Софийския градски съд”, подчерта Мирослава Тодорова.

„До ескалацията между Съюза на съдиите, тогава представляван от мен, и Цветанов се стигна след продължителен период, в който при всяка недопустима намеса се заявяваше, че гилдията няма да свикне с това. Първото писмо по този повод е от декември 2009 г., още много са последвали до 2012 г.”, подчерта съдия Тодорова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5364 |12.02.2014 В България всяка година изчезва един град хора . 12| 5399 |28.01.2014 РЗС заплашва с компромат съдия Тенева . 17| 5168 |24.01.2014 Цв. Цветанов пред Фрог: Не съм приятел с бащата на съдията по делото . 16| 6088 |24.01.2014 Искат отвод на съдията по делото на Цветанов, магистратът не го дава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads