Реклама / Ads
8| 3733 |18.05.2023 НОВИНИ

Съдия Мирослава Тодорова: Процесите в съдебната власт са със значението на държавен преврат

.
Мирослава Тодорова
От началото на демократичния преход съдебната власт е полето, на което се осъществяват политически сблъсъци. Самата съдебна власт се превръща в централен политически аргумент, когато управляващите трябва да дисциплинират или да омаломощят опозицията. Това каза в студиото на Euronews Primetime съдия Мирослава Тодорова.

Трябва да имаме предвид, че при преминаването на държавата от тоталитарна към демократичен модел, независимостта на съдебната власт е едно постижение, което не е толкова лесно, защото управляващите разчитат на употребата на съдебната власт и най-вече на прокуратурата – нейната оперативна част. Така те искат да придобият преимущество, но това се оказа пирова победа, категорична е съдия Тодорова.

 

Това направи политическите партии лениви – да не мислят как биха могли да се справят с един или друг проблем, когато може да бъде брутално употребена прокуратурата за краткосрочни цели, каза още тя.

 

Ние всички трябва да оценим какви уникални демократични шансове имахме. Може би сега това изглежда много парадоксално и до известна степен наивно. Не се сещам обаче за друга държава, която да е наблюдавала сравнително често пълната демистификация на механизмите, по които се завладява държавата. Това е със силата и със значението на държавен преврат. Държавните институции бавно и полека се криминализират, защото няма никакво значение дали интереса е политически, икономически, важно е че той не е този, който е заложен в Конституцията.
съдия Мирослава Тодорова

 

Изправени сме пред колапс на конституционния модел и е ясно, че неизбежно следват мерки. Ако не последват означава, че държавата напълно е склерозирала. Стъпката, пред която политическата система е изправена и трябва да има кураж да предприеме е да „разкачи“ правомощията на главния прокурор – той да няма тази абсолютна власт върху всички прокурори в страната чрез влиянието си в прокурорската колегия, коментира Мирослава Тодорова. Такава стъпка би била промяната в Конституцията, която е задължителна, допълни тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2852 |18.05.2023 Съдия Андрей Георгиев: Ако продължаваме с още от същото, ще бъдем в сюжета на сериала ”Октопод” още дълго . 10| 3375 |16.05.2023 Съдия Дишева: Могат да се изведат данни за действия на главния прокурор, по които да се образува производство . 7| 4169 |15.05.2023 Съдия Нели Куцкова: След толкова облаци над Гешев, не вярвам да изкара мандата си . 3| 2481 |14.04.2023 Заподозреният за ”Пентагонлийкс” Джак Тейшейра беше изправен пред Федерален съдия в щата Масачузетс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads