Реклама / Ads
7| 4943 |09.12.2023 НОВИНИ

Съдия Тодорова: Говореше се за "тримата големи" в съдебната власт и това стана проблем с национално значение

.
Всичко, което разграничава главния прокурор от председателите на върховните съдилища е добре дошло. Включително промяната в мандатността - за обвинител №1 да има право на два мандата от 5 г., а за председателите на ВАС и ВКС - по 7. Досега говорехме за “тримата големи” в съдебната власт и това създаде голям проблем от национално значение. Продължаваме да обясняваме, че администрирането на съда няма как да е идентично с това на прокурора. 
 

Това заяви пред Нова телевизия Мирослава Тодорова, съдия от СГС, Съюз на съдиите в България.


Коментарът й е по повод предложенията за промени в Конституцията в частта за съдебната власт. 


Те предвиждат няколко неща. Основно - разделението на Висшия съдебен съвет на две части - Съдийски съвет и Прокурорски съвет. Първият орган трябва да се състои от 15 членове, сред които председателите на ВКС и ВАС, петима трябва да бъдат избирани от депутатите, а останалите 8 от съдиите.


Вторият орган трябва да се състои от 10 членове, сред които и главният прокурор на страната, шестима от членовете трябва да бъдат избирани от парламента, двама от прокурорите и един от следователите. Прокурорският съвет се предвижда да бъде оглавяван от министъра на правосъдието, но без да има право на глас в него


"Неизбежно ще се разделят. Всички катаклизми с главните прокурори досега, неспособността да гарантираме, че те отговарят така, както отговарят останалите, а също така, че съдът е независим, а прокуратурата е отчетна и автономна. Няма как обаче да не си даваме сметка за практиката на КС. През 2003 г. се дава в какви рамки редовен парламент може да променя конституцията в главата за съдебната власт. Когато пленумът, който е конституционен орган и се предприемат действия функции да бъдат прехвърлени към други органи, следва да се види дали това закриване не се явява нарушаване на баланса при разделението на властите", посочи съдия Тодорова. 


Тя обаче допълни: 


"Тъй като, обаче, всички функции се запазват в рамките на съдебната власт при същото запазено участие на политическите власти, при конституиране на отделните органи, не мисля че това е голям проблем". 


За избора на главен прокурор може да участват съдиите, смята Тодорова.


"Ако съдии участват в прокурорския съвет, това преодолява всички дефицити на това, че пленумът няма да избира главен прокурор", допълни още тя.


"Статутът на председателите на съдилищата е различен от този на главния прокурор, те не са началници на съдиите, за разлика от главния прокурор", обясни съдия Тодорова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 4816 |09.12.2023 Ново 20: Турция пуска Швеция в НАТО, ако Нетаняху бъде съден в Хага . 4| 4368 |09.12.2023 Режимът в Иран не пусна родителите на Махса Амини във Франция за наградите “Сахаров” . 14| 4511 |09.12.2023 Българите сме най-нещастната нация в Европа . 3| 4528 |09.12.2023 ГДБОП свали фейка с президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads