Реклама / Ads
24| 4817 |09.12.2023 НОВИНИ

Ново 20: Турция пуска Швеция в НАТО, ако Нетаняху бъде съден в Хага

.
Миналият месец в турския парламент най-сетне започна дебатът за присъединяването на Швеция към НАТО, след като турският президент Реджеп Ердоган подписа протокола за членство и премахна едно от последните препятствия пред скандинавската държава да стане част от военния пакт. По всичко личи обаче, че това няма да се случи толкова бързо. Сега Анкара изглежда иска да обвърже този въпрос с войната в Близкия изток между Израел и Палестина. 
 

Председателят на турската Партия на националистическото действие (ПНД) Девет Бахчели, която е партньор на управляващата партия на Ердоган, заяви, че подкрепата за Швеция всъщност зависи именно от изхода на палестинския въпрос. В интервю за близкия до ПНД в. "Тюркгюн" той заяви, че Швеция е гнездото на ПКК в Европа. Според него условието за допускането на скандинавската страна в Алианса са траен мир между Израел и Палестина, признаване на независима палестинска държава с гарантирана териториална цялост и столица Източен Йерусалим в границите от 1967 г., Израел да се съгласи да плати обезщетение, да бъде проправен пътят израелският премиер Бенямин Нетаняху да бъде съден в Хага.

 

Ратификацията на присъединяването на Швеция към НАТО в турския парламент е в процес на разглеждане от октомври, когато Ердоган внесе законопроекта след продължило месеци наред противопоставяне заради това, че според Анкара Стокхолм подкрепя групировки, разглеждани от Анкара като "терористични". На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Турция се съгласи да вдигне ветото си върху приемането на Швеция в НАТО. Швеция обеща на Турция да не подкрепя организации, които Анкара смята за терористични.

 

“Ще дадем ли съгласие само защото САЩ го искат, само защото размахват пръст за F-16?", попита той, визирайки очакваното от Анкара американско одобрение на искането й за закупуване на изтребители F-16 и комплекти за модернизация на наличния флот, предадоха турският в. "Джумхурийет" и БТА. 

 

Настроенията срещу САЩ се засилиха допълнително, след като по-рано днес Ердоган отправи остри критики към по адрес на Вашингтон, които блокираха приемането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, настояваща за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, като заяви, че "справедлив свят е възможен, но не и със САЩ", Решението на САЩ да се възползва от правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН попречиха на усилията на генералния секретар Антониу Гутериш да накара двете държави да прекратят огъня. 

 

Според Ердоган "справедлив свят е възможен, но не и със САЩ", които "подкрепят Израел с парите и боеприпасите си".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4369 |09.12.2023 Режимът в Иран не пусна родителите на Махса Амини във Франция за наградите “Сахаров” . 14| 4517 |09.12.2023 Българите сме най-нещастната нация в Европа . 3| 4535 |09.12.2023 ГДБОП свали фейка с президента . 0| 4236 |09.12.2023 Двама загинали и стотици евакуирани при пожар в болница в Рим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads