Реклама / Ads
30| 6992 |22.02.2024 НОВИНИ

Съдия Цариградска: Тази мафиотска структура се случва и с много сериозно политическо влияние

.
Владислава Цариградска
Този механизъм и тази мафиотска структура, която беше изправена и срещу мен, се случва с много сериозно политическо влияние, медийно участие, злоупотреба от страна на прокуратурата както с бездействие, така и с репресивно разследване, както и със злоупотреба със специални разузнавателни средства или с частни копроматни банки". Това заяви съдия Владислава Цариградска, която бе поканена за изслушване от депутатите от временната комисия, създадена след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса.
 

Съдията поясни, че не иска да седне до Зартова, защото смята, че тя лично е допринесла за чадъра - прокурорски и от службите, на Божанов.


"Имам право да не бъда допълнително виктимизирана", каза Цариградска, като се обърна към депутата от ГЕРБ Росица Кирова, която настояваше изслушваните да стоят, така че да се виждат жестовете и мимиките им.


Малко след като съдия Цариградска посочи, че е завела дела срещу "една трибуквена медия" заради атаките срещу нея, се стигна до
хаос в залата и размяна на реплики между представител на "ПИК" и Цариградска и намесата на Никола Минчев.


Цариградска припомни, че натискът срещу нея е започнал след очернящи публикации в тази медия.


Още в началото на изслушването депутатите попитаха защо съдия Владислава Цариградска не е седнала при хората, които предстои да бъдат изслушани, а тя обясни, че честта и достойнството й на български магистрат не позволяват да седне до доскорошния ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова. Росица Кирова от ГЕРБ настоя да вижда хората, които са изслушвани, за да може да прецени по жестове и реакции истинността на казаното. Йоаким Каламарис, който също твърди, че е бил изнудван от Мартин Божанов-Нотариуса също обясни, че не иска да седи до Зартова, което наложи разместване в залата.


Цариградска посочи и имената на адвокатите Велимир Атанасов и Калин Чанков като действали заедно с Божанов. Тя заяви, че има и още един човек, който вижда в залата в момента, но той е гражданин и не спомена името му.


Съдия Цариградска разказа как през годините са пренебрегвани фактите и доказателствата, които е давала на прокуратурата. Посочи, че не е била разпитана от съдия, което означава, че ако й се случи нещо, показанията й ще са без значение. Тя не е уведомявана какво се върши по разследването и в качеството си на пострадал.

 

Съдията прикани депутатите да изискат от Сметната палата доклада за КТБ и как са изтичали средства от нея към медии. Тя посочи и че Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) е един безполезен орган. Според нея трябва да се провери какво е ставало с разрешенията, които съдията Георги Ушев - бившият председател на апелативния спецсъд, е давал за подслушване и следене на магистрати. Вследствие са били подслушвани кабинети на съдии, което е тежко нарушение на съдийската тайна.

 

Цариградска поиска и контрол над главния прокурор и справка какви преписки има в прокуратурата срещу магистрати от 2010 г. насам. Това според нея ще илюстрира какво може да се случи от злоупотреба с правомощията на прокуратурата.


Тя насочи народните представители и към справка на ГДБОП, свързана с конфликта на Борислав Сарафов и Иван Гешев. Подозрението й е, че в нея се крие важна информация. Не е анализирана и дейността на спецсъдилищата, нанесли непоправими вреди. Съдията припомни за златото на потърпеншия от казуса "Осемте джуджета" и призова да се изследва какво се у случвало с веществените доказателства в спецпрокуратурата.


Цариградска насочи и към "хранилки", като Инспектората на ВСС и други, които според нея също се нуждаят от проверка.


На въпрос на Кирова съдията посочи, че няма да съобщава имена на действащи магистрати - за да не попречи на разследването и за да не се превърне в "трибуквена медия".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 2969 |22.02.2024 Терзиев за провеждането на Деня на Съветската армия: Ако някой има претенции, да иде пред МВнР . 3| 2528 |22.02.2024 Байдън подкрепя Рюте за следващ шеф на НАТО . 3| 2753 |22.02.2024 Мохамед Халаф: Хамас поставят условия, които да ги направят победители. Никой в Израел няма да позволи това . 0| 3575 |22.02.2024 Улесняват пенсионирането и получаването на вдовишка добавка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads