Реклама / Ads
0| 4042 |13.09.2017 НОВИНИ

Съдийският избор за ВСС – на съд утре

.
Делото срещу избора на съдийските представители в новия ВСС се възобновява утре. Казусът е безпрецедентен – за първи път законът даде възможност да се оспорват резултатите от този вот. За първи път също гласуването бе пряко, на принципа 1 магистрат-1 глас, с възможност за избор между хартиени бюлетини и електронен вот.
 
Особен е и съдийският състав – в него влизат трима магистрати от ВКС и двама от ВАС, председател по старшинство е Дария Проданов, която ръководи Търговската колегия на ВКС, информира
Defakto.bg

Делото е по жалба на един от кандидатите за ВСС – Методи Лалов, който оспори резултатите не заради съмнения в качествата на шестимата съдийски избраници, а заради недоверието в системата за електронно гласуване, избрана от повечето от магистратите. Неубедени в сигурността на тази система докрай останаха и членове на ВСС, съдии, както и експерти от неправителствения сектор.

Процесът стартира през юли, а съдебният състав бе категоричен – ще се произнесе преди да е приключил мандатът на действащия ВСС (който изтича на 3 октомври). Решаваща за изхода на делото е назначената техническа експертиза, с 4 въпроса: дали при гласуването на 17 и 18 юни е извършен нерегламентиран достъп до системата за електронно гласуване; ако да – в какво се е изразил той и отразил ли се е върху изборните резултати; имало ли е нерегламентирано изтичане на информация по време на изборния процес, както и да даде заключение за невалидните анонимни талони за гласуване, получени от заявилите желание за вот онлайн магистрати.

Спешни искания за посочване на експерти бяха отправени до „Информационно обслужване“ и „Борика“, но оттам са отказали. За това са назначени специалисти от физико-математическия факултет на СУ „Св.Климент Охридски“ и от Държавна агенция „Електронно управление“. След получаването на експертизата, ако заключенията й се оспорват, всяка от страните може да поиска да бъдат изслушани свидетели с познания в тази област, решиха още съдиите през юли.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6405 |13.09.2017 Даниел Божилов за Фрог: Изборът на председател на ВАС - гласуване по поръчка . 1| 4763 |12.09.2017 Станишев против ограничаването на избора на език за обучение в Украйна . 2| 5962 |11.09.2017 Люба Кулезич за „избора на тишината“ и новия шеф на ВАС Георги Чолаков . 2| 4056 |11.09.2017 Лозан Панов за избора на шеф на ВАС: Това е изборът на тишината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads