Реклама / Ads
0| 3833 |07.12.2016 НОВИНИ

Съдиите излизат на протест срещу политиката на ВСС

.
Шефът на СРС Методи Лалов
На 09.12.2016 г., от 11:00 до 13:00 часа, пред сградата на ВСС съдии и служители от СРС ще проведат митинг. Целта е да се изрази недоволство с цялостната политика на ВСС и да се защити независимостта на СРС. Това се казва в официално съобщение на сайта на институцията.

Оттам допълват: Припомняме, че ВСС отказва да изслуша председателя на съда относно неравнопоставеното положение, в което са поставени свръхнатоварените служители на СРС в сравнение с други съдебни органи. Решенията на ВСС в тази насока, включително новият Класификатор на длъжностите в администрацията на съдилищата, запазват съществуващото статукво. СРС не получава в достатъчна степен и необходимата институционална подкрепа от ВСС за решаване на натрупаните с десетилетия проблеми. В същото време, обаче, е обект на непрестанни проверки (често провокирани не от принципни съображения), които поради това не стават основа за анализ и конструктивни решения, а се превръщат в инструмент за накърняване на независимостта на съда. Когато СРС се бореше, за да получи дължимото му се - за съдебни сгради, които ползват не по-малко и СРП, за пари за оборудване, за проблемите със съдебните заседатели и др., ВСС, чиято е отговорността, не предприе никакви реални действия, а гледаше отстрани. Когато дойде време съдебната власт и в частност ВСС да решава проблемите на СРС, и ние изискваме това от ВСС, ни показват, включително и с участието на прокуратурата, че трябва да мълчим и да не надигаме глава. Показват ни го тези, които са призвани да бранят съдийската независимост. Съдиите и служителите от СРС няма да позволят да се запази това уродливо състояние.

Приветстваме подкрепата на всеки член на гражданското общество и на юридическата гилдия.

За времето на митинга работата на СРС ще се осъществява в намален състав на администрацията, поради което молим гражданите и адвокатите да проявят разбиране, се казва още в съобщението на съда.  За митинга е уведомен и кмета на София Йорданка Фандъкова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3603 |07.12.2016 Съюзът на съдиите: ВСС прилага ”силов подход” спрямо неудобни . 0| 3597 |06.12.2016 Столичани на протест заради задръстванията на Околовръстното . 0| 3806 |06.12.2016 Организират протести в Лесово срещу кризисната площадка за бежанци . 3| 4346 |05.12.2016 Терористичната ”заплаха” идва от протест на афганистанци в Лондон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads