Реклама / Ads
6| 2820 |10.02.2024 НОВИНИ

Сагата в СОС: Ще има ли предсрочни избори в София?

.
Ще има ли предсрочни избори в София? Въпросът е напълно резонен, особено на фона на напрежението, което възникна след уж отпушването на местния парламент. Столичният общински съвет избра свой председател след седем неуспешни опита, но СОС се препъна на комисиите, където се оказа, че ще има прекрояване на мнозинствата. Сега всички говорят за нови избори, включително националните ръководства на някои от партиите. 
 

Местен вот в София през лятото. Това поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който посочи, че столицата е в хаос месеци наред. Борисов се притесни, че изборите са били купени, а Васил Терзиев не е истински кмет. Терзиев пък му отвърна, че ще изчака съдът и ако той постанови, ПП-ДБ ще се съобразят. 

 

Работата в СОС няма да е лесна по никакъв начин, както става ясно от събитията през изминалата седмица. БСП се отрече от общинските си съветници. Срещу Иван Таков, председател на групата в столичния парламент, въстанаха и местни структури на червените, които го обвиниха в своеволия. Групата на “Възраждане” се разпадна в СОС, а парламентарната група на Костадин Костадинов започна да се разгражда - депутати бяха изключени, защото са предложили бунтарите в СОС, дръзнали да подкрепят Цветомир Петров за председател на Столичния общински съвет. 





Различията в “широкия консенсус” около фигурата на Петров като председател, изплуваха часове по-късно - на гласуванията за комисиите. От ПП-ДБ-СС се оплакаха от саботаж.

 

“Политическата криза се задълбочава. На заседанието на СОС колегите от ПП-ДБ 24 пъти отказаха да станат ръководители на някои от комисиите. Борис Бонев даде тон. Ние им предложихме места за председатели и заместник-председатели. Първият човек, който отказа беше Борис Бонев. Това беше постановка, защото над 20 пъти отказаха различни позиции и накрая не знам как размислиха и поеха ръководството на три комисии”, заяви тази сутрин бившият председател на СОС Георги Георгиев пред bTV. 

 

По-късно пред Нова телевизия Антон Хекимян, който бе кандидатът на ГЕРБ за кмет на столицата, също заговори за провал и за хора, които нямат “никаква политическа мъдрост”. В сутрешният ефир пък не се посвени да повтори, че ПП-ДБ-СС носят “отговорността на мнозинството, но не могат да вземат управленски решения”.





“Смятам, че в СОС има два центъра на власт. Единият е Борис Бонев, другият – Васил Терзиев", подчерта Хекимян пред Нова телевизия този следобед.

 

"Когато имаш кмет, когато имаш председател на съвета от твоята най-голяма група в Столичния общински съвет, когато имаш най-много членове на всичките комисии в съвета – да говориш, че някой е взел властта и че ти не управляваш, означава, че ти намираш поредния повод да хленчиш", заяви още Хекимян. 

 

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ също се намеси в спора. Според него предсрочни избори в София не са добър вариант.

 

"Докато имахме 5 пъти избори за 2 години, които не доведоха до кой знае какво, в СОС това е много по-трудно да се случи. Възможно е и има опции за това, но софиянци гласуваха за това да се разгради този стар модел и те гласуваха за хора, които трябва да приведат София напред".

 

Ивайло Мирчев изрази надежда, че разумът в СОС ще надделее, за да заработи той и да се случат необходимите реформи. Той добави, че едни нови избори не са изход и това се е доказало, и изрази съмнение, че нещо би се променило.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3994 |10.02.2024 Жълт и оранжев код за за силен вятър за почти цялата страна утре . 4| 3034 |10.02.2024 Радослав Христов: Изненадан съм от колегите, които продължават да протестират . 24| 2807 |10.02.2024 Петков: Правителство в този формат ще има след 6 март . 15| 2589 |10.02.2024 Пеевски: Денков да си отиде в МОН, а ГЕРБ да вземат външно. Не разбирам проблемът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads