Реклама / Ads
2| 4207 |07.12.2015 НОВИНИ

Съюз на съдиите: С промените в Конституцията почти нищо няма да се промени

.
С последните предложени промени в Конституцията почти нищо няма да се промени. Този скепсис изповядаха от Съюза на съдиите пред журналисти.
 

 Приетият на първо четене законопроект от 27 юли т.г. съдържа съществени отклонения от първоначалния вариант и в значителна степен игнорира същностни положения от замислената реформа, допълниха те.

 

Шефът на съюза Атанас Атанасов изброи в кои области е направено отстъпление от реформата.  Сред тях са отпадането на задълженията на главния прокурор да се отчита пред депутатите за изпълнение на наказателната политика на държавата, запазването на мандата на изборните членове на ВСС на пет години. Отстъпление, според Съюза на съдиите, е и липсата на разпоредба, с която да се предвижда отмяна на текст от Конституцията, даващ възможност за запазване на всички досегашни правомощия на пленума на ВСС и обезсмисля формирането на двете колегии.

 

Те отбелязват като недостатък и отнетата възможност на българските съдилища да сезират Конституционния съд при несъответствие на приложимия закон с Конституцията.

 

Изброените точки, според Атанасов, представляват сравнителен анализ между първоначалния законопроект и сегашния. Според него по тях е имало съгласие в стратегията и за Съюза на съдиите е необяснимо защо изброените идеи са отпаднали.

 

Председателят на съсловната организация отбеляза още, че в последвалите обсъждания между първо и второ четене са направени редица предложения за по-категоричен обхват на необходимите промени в Конституцията. Сред тях е отпадане на методическото ръководство на главния прокурор върху работата на прокурорите. По този начин прокурор, който води разследването ще има възможността да се води от вътрешните си убеждения.

 

Друго предложение е свързано с намаляване на мандата на председателите на ВКС и ВАС, както и на главния прокурор, също така и отпадане на тайното гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС).

 

На въпроса дали други съсловни организации също подкрепят становището им, Весислава Иванова, която е член на Съюза на съдиите, изтъкна, че тяхната организация от години се занимава с тези проблеми, които са на дневен ред. За позицията на другите съсловни организации по-скоро въпросът трябва да се отнесе към всяка една от тях.

 

Според друг член на Съюза на съдиите - Иван Георгиев, ако в крайна сметка остане вариантът, предложен от временната комисия, занимаваща се с промените в Конституцията, почти нищо няма да се промени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4988 |06.12.2015 Кунева: Докладът на ЕК ще бъде лош, ако няма промените в Конституцията и антикорупционният закон . 4| 5322 |30.11.2015 Цацаров си измива ръцете с Конституцията за скандала „Яневагейт” . 1| 4208 |26.11.2015 Промените в Конституцията вървят яваш-яваш . 3| 4329 |10.11.2015 Танев: Промените увеличават часовете по БЕЛ и математика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads