Реклама / Ads
0| 4971 |11.08.2017 НОВИНИ

Съдиите: ВСС не реагира на агресията към нас от медиите на Пеевски

.
Източник: БГНЕС
Съюзът на съдиите в България излезе с обръщение до колегите си от страната по повод измененията, приети в Закона за съдебната власт, и не налагането на вето върху текстовете въпреки призива от ССБ, партии и организации президентът да упражни правото си на вето.
 

„ССБ отправи призив до президента да упражни правомощието си за налагане на вето на приетия закон по съображения, че освен посочената по-горе разпоредба, са приети и други, които са противоконституционни и не по-малко опасни – задължителното и неподлежащо на никаква преценка отстраняване на магистрат, срещу когото е повдигнато обвинение за умишлено престъпление от общ характер; „кариерните бонуси“ за членовете на ВСС и на ИВСС. Президентът не върна закона за ново обсъждане в Народното събрание, той е публикуван в Държавен вестник на 11.08.2017 г. и влиза в сила от 15.08.2017 г. Срокът за подаване на декларация за членство в професионална организация изтича на 14.09.2017 г.“, се казва в обръщението.

 

Наред с няколко оценени не само като спорни промени, но и даващи възможност за отстраняване на нежелани и неудобни съдии по волята на прокуратурата, ЗСВ въвежда и задължение в едномесечен срок от влизането в сила всички магистрати да декларират, ако членуват в съсловна организация.

 

ССБ оценява като сковаващ ефектът на въведеното задължение спрямо правото на свободно сдружаване на магистратите и напомня, че тази оценка е направена и от авторитетни международни организации на магистрати.

 

Досега – според приетия през 2015 г. ЗСВ, бяха задължени само новопостъпващите в съдебната система магистрати да обявяват в коя съсловна организация членуват. Още тогава – при първото гласувано изискване за деклариране през 2015, от парламентарните дебати се разбра че измененията се правят именно заради Съюза на съдиите. Тази професионална организация дори бе третирана в речите на депутати от ДПС, и то от парламентарната трибуна, като рушител на стабилността и опасна за държавните интереси, което трябваше да стресне както членуващите, така и новопостъпващи съдии в ССБ – и чрез страх Съюзът на съдиите в България да бъде лека полека ликвидиран.

 

Подобни интерпретации за ССБ като за вредна съсловна организация, на която се приписваше и политическа роля, се заявяваха многократно и от лоялното на главния прокурор мнозинство във Висшия съдебен съвет, в пълно съзвучие с паралелните агресивни нападки, които се сипят всекидневно от медийната империя на депутата от ДПС Делян Пеевски. Без да събудят никаква реакция на ВСС , каквото задължение има съветът, ако си изпълняваше функциите според Конституцията.

 

„Тъкмо здравата тъкан на масовото и ежедневно съдийско приличие поддържа независимостта на съдебната власт. Но и то се нуждае от непрестанни усилия, за да не бъде уязвено или сломено. А тези усилия не са по силите на един човек.

ССБ заема позиция по всеки законодателен въпрос и всеки проблем, свързан със съдебната система. Това е трудно постижимо за професионалното битие на отделния съдия, натоварен с тежката задача да правораздава качествено и в разумен срок.

 

Задачата на професионалните сдружения е те да поемат тези усилия, отстоявайки всеобщия интерес и интегритет на гилдията, както и независимостта на съда и на отделния съдия, когато има посегателства. Професионален дълг на съдийското сдружение е да бъде ревностен блюстител на върховенството на правото“, се казва в документът, цитиран от "Трансмедия".

 

„Не  се  изключва  тези  ценности  да  не  се  припознават  от  другите  две власти.  Вероятно  затова,  а и  в  контекста  на  постигнатото  досега, нашата съсловна организация  е неприкрит обект на  прицел. Въпреки външните и вътрешните  критики  към  дейността  й,  резултатите от  последната явно  я определят  като  заслужаваща  неутрализирането  й  цел.  Изкушението  да  се заключи,  че  това  е вид самостойно  признание  за  постигнатото  от ССБ,  е нескромно и недостойно, но изглежда като че да е факт, че отсъствието на подобна съсловна организация, би улеснило опитите за посегателства връз съда“, казват още съдиите от съсловната организация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5318 |27.07.2017 Психиатър: Няма ключ за справяне с агресията, те са връзка ключове . 2| 5223 |26.07.2017 КНСБ и ”Подкрепа” сезират чуждите институции за агресията на Домусчиев . 0| 5739 |17.07.2017 Как да спрат агресията срещу медици, мъдруват власт и прокурори . 3| 6390 |24.06.2017 Паргов: Само национален консенсус ще спре агресията в училище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads