Реклама / Ads
7| 4783 |28.12.2023 НОВИНИ

Съюзниците на САЩ дадоха назад за операция срещу хутите в Червено море

.
Американският президент Джо Байдън не успя да постигне целта си и да организира твърд международен отговор на атаките на йеменските хути срещу кораби в Червено море. Белият дом инициира започването на операция в района, към която искаше да се присъедини и България, но само седмица след обявяването на нейното начало, много от съюзниците дадоха назад и не искат да бъдат свързвани с нея, пишат от агенция "Ройтерс". Разковничето изглежда е в предстоящите европейски избори.
 

Операцията Prosperity Guardian събра няколко държави - по информация на Пентагона около 20 държави. Операцията цели да гарантира, че търговията на стойност милиарди долари може да тече свободно през важния коридор в Червено море край Йемен. Почти половината от тези около 20 държави обаче не са заявили официално, че са изразили готовност да участват или пък са позволили на САЩ да го направят.








Нещо повече Италия и Испания, които са сочени за потенциални участници в тази операция, дадоха изявление, с което изглежда се дистанцираха от нея. Италианското министерство на отбраната заяви, че ще изпрати кораб в Червено море след искане на италианските собственици на кораби, а не като част от операцията на САЩ. Франция заяви, че подкрепя усилията за осигуряване на свобода на корабоплаването в Червено море, но нейните кораби ще останат под френско командване. Испания заяви, че няма да се присъедини към операцията Prosperity Guardian и се противопоставя на използването на съществуваща мисия на ЕС за борба с пиратството за защита на корабоплаването в Червено море. 


Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства по-рано обявиха, че нямат интерес към начинанието.


Нежеланието на някои съюзници на САЩ да бъдат асоциирани с тази операция донякъде отразява разделението, което беше създадено от началото на войната между Израел и Хамас в Газа. Тел Авив бе подкрепен от САЩ, въпреки увеличаващата се международна критика към премиера Бенямин Нетаняху. 


"Европейските правителства са много притеснени, че част от техния потенциален електорат ще се обърне срещу тях“, посочва пред "Ройтерс" Дейвид Ернандес, професор по международни отношения в университета Комплутенсе в Мадрид.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4565 |28.12.2023 Имаме още един ден да сменим личния си лекар . 0| 4599 |28.12.2023 Иван Иванов - син остава под домашен арест за подкуп . 18| 4992 |28.12.2023 Денков потвърди: Влизаме в Шенген през март догодина . 20| 4934 |28.12.2023 Москва размахва пръст: Финландия ще страда първа!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads