Реклама / Ads
15| 11227 |14.03.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Не съжалявам, не се страхувам. Историята на Дмитрий Иванов, студент математик, но вече затворник

.
Дмитрий Иванов
Александър Солженицин има книга „Рекло телето дъба да мушка“, която написва през 1975 г. Съветската критика описва произведението като „неясен“ и дори „несъществуващ“ литературен жанр. Големият писател отвръща с ирония: А какъв жанр е държавният строй в СССР?
 

Главният герой в повествованието е в постоянно борба с човешките грешки и заблуди, но в борба и с безпощадната държавна машина, която държи в ръцете си съдбата на всеки съветски гражданин. Солженицин в крайна сметка ни убеждава, че в борбата с държавата-юмрук има радостно чувство и то се подхранва от чувството за духовна свобода и очакваната победа, което чувство никой не може да ти отнеме.

Солженицин…

 

А сега днешната история. Това е историята на студента пети курс в Московския държавен университет „Ломоносов“ Дмитрий Иванов. В този сюжет той е телето, което е решило дъба да мушка…

 

Преди дни Дмитрий Иванов беше осъден на осем години и половина затвор по обвинение в разпространение на невярна информация за руската армия. Той публикувал текст за военните престъпления на руската армия в Буча, Ирпин и убийствата на цивилни украинци в своя телеграм канал Protest MSU.

 

Главен свидетел на обвинението е преподавателка от университета, която нарича Иванов фашист. Себе си определя като патриот, вярващ в правителството и президента Путин.

 

7 март 2023 г. На входа на съдебната зала стоят четирима мъже от съдебната охрана със скрити зад маска лица. Майката на Дима Иванов Елена - ниска, слаба жена - моли журналистите: „Моля ви, запазете ми място отпред, за да мога да виждам Дима и той да вижда мен. Ще ни е за последен път“.Тези, които подкрепят Дмитрий не са допуснати в залата.

 

Още в началото на заседанието Дима заявява: „Не съжалявам, не се страхувам“.

Той е спокоен, не нервничи. Облякъл е суичър с надпис „Живеем в суперсила със суперразходи“. „Искам да ви кажа, че Русия не е Путин“, продължава той. „Не съм гласувал за него и той не ме е питал дали искам да започнем война срещу най-близките си съседи. Десетки милиони хора тук в Русия са против тази престъпна война. Много от нас имат приятели и роднини в Украйна, чувстваме тяхната болка. Тази война е ужасна трагедия за украинския народ, но е трагедия и за руския народ, който иска да живее в мир със своите съседи и също страда в момента. Живеем през мрачен период от историята. Но най-тъмните времена са преди зазоряване. Свобода за Русия! Мир на Украйна!“Пред журналисти той допълва: „Няма значение каква присъда ще получа, надявам се и вярвам, че тази трагедия ще приключи скоро. Аз, вярвам, че няма да излежа пълната присъда. Искам да кажа на моите сънародници – не се поддавайте на страха. Моят пример не трябва да ви плаши. Вярвам, че можем да спрем войната и да променим режима с демократичен. Поздравявам всички студенти от Московския държавен университет, завършилите от цял ​​свят ми пишат, изпращат пощенски картички - много е вълнуващо. Продължавам да се чувствам като част от университетската общност и бях щастлив да уча там пет години, надявам се да мога да изляза и да продължа обучението си. Надявам се, че ще мога да уча математика в затвора, важното е да имам време за това.“

 

Съдия Дария Пугачова заема мястото си и веднага започва да чете присъдата. Някои от думите не се разбират, защото бърза.

 

Дмитрий Александрович Иванов, студент във Факултета по изчислителна математика и кибернетика на Московския държавен университет "Ломоносов", който е работил в института за системното програмиране на Руската академия на науките като лаборант, преди това неосъждан, обвинен в престъпление по параграф „е“, част втора, член 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация, е признат за виновен… Осъжда се на лишаване от свобода за срок от осем години и шест месеца с изтърпяване на наказанието в наказателна колония с последващо лишаване от право да упражнява дейност, свързана с администриране на уебсайтове и използване на интернет за срок от четири години.

 

Съдията се обръща към Дмитрий: „Разбирате ли присъдата, Иванов?“„Да, ваша чест“, отговаря Дима.

 

През юни ученикът по онова време Дима Иванов отива на митинг за първи п ът. Бил любопитен да види за какво става дума. Но бил задържан, макар да е на 16 години. По-късно споделя с приятели, че е учуден, защото нищо незаконно не е правил, нито е носил плакати или скандирал. Просто наблюдавал.

 

Съученичката му Юлислава Королевич казва: „Той не приемаше ничии думи без логично обяснение, винаги се опитваше да търси истината“.

 

През 2018 г. Русия е домакин на Световното първенство по футбол.

На Воробьовите хълмове правят фен зона за зрители, близо до нея е кампусът на МГУ. Там се провеждат изпити през лятото. Студентите се опитаха да преместят фен зоната на друго място, където крясъците на публиката и преките футболни предавания няма да пречат на обучението им. Дима създава телеграм канал "Протест MGU". В него той описва подробно борбата на студентите за преместване на фен зоната.Тогава се поражда и първият конфликт с Людмила Григориева, заместник-декан на Факултета по фундаментално физико-химическо инженерство на Московския държавен университет.

 

Тя не харесвала бунтарския дух на студентите. По-късно тя ще напише в сигнал до властите за тях: „Те са западни либерали! Разбирате ли? Които се хранят от Запада.

 

Там им дават малко трохи, малко остатъци. И тука мрънкат за тези остатъци тук, лазят и серат през цялото време. Разбирате ли?“.Григориева обвинява дори ректора на МГУ Виктор Садовничи, че бил съгласен с протестите на студентите. Той обаче се оказва близък на президента Владимир Путин, което принуждава преподавателката временно да се откаже от настояване властта да вземе мерки.

 

През декември 2018 г. Дима е задържан на митинг до сградата на ФСБ в Москва.

Той вижда и снима известен служител на тайните служби. Минути по-късно вече е в ареста. Силите за сигурност поискали паролата на телефона, му, но той отказва да я даде и започват да го бият. Заплашили го, че ще го изнасилят с полицейска палка.

 

Накрая просто счупили телефона.

 

Когато излиза от ареста студентът пише пост: „Здравейте, казвам се Дима, аз съм на 19 години, уча в Московския държавен университет и днес станах жертва на мъчения."

2019 година. През април Дмитрий Иванов и негови колеги активисти са отново на прицел. Силите за сигурност разбиват входната врата квартирата на Дима, изземват телефони и лаптопи. Претърсванията са извършени във връзка с активиста Алексей Климишин, който е хвърлил сигнална ракета по сградата на ФСБ (службата наследник на КГБ).

 

В края на същата година Дима е задържан, защото подкрепял арестувания журналист Иля Азар.

 

2021 г. На 2 февруари Дмитрий е задържан за участие в митинг в подкрепа на Алексей Навални, който току що се е завърнал от лечение в Германия след отравянето с Новичок. Студентът е изпратен в центъра за временно задържане в Сахарово за 30 дни. Лежи в една килия с още 28 души, при положение, че тя е изчислена максимум за осем…2022 г. На 24 февруари Дмитрий Иванов пише в мрежата:

„Признавам, че не вярвах във възможността за пълномащабна война и смятах събитията от миналата зима за ескалация заради самата ескалация. Затова съм шокиран от случилото се”. Неговата приятелка каза, че той приема войната като лична трагедия: „Той беше съсипан. Постоянно питаше дали това не е наша вина, защото не сме направили достатъчно, за да предотвратим този ужас.Сред състудентите на Дима имало и такива, които подкрепяли решението на Путин. Например Сергей Заполнов, бивш активист на партия „Яблоко“, който бил приятел на Дима, заминал на фронта като доброволец Скоро след бил убит.

 

На 16 март Дима намима на вратата си надпис: „Не предавай Родината, Дима“, в долната част имало три букви Z.

 

На 28 април той е задържан на входа на университета.

 

Първо го арестуват за 10 дни за „организиране на митинг“ сред студентите. На 9 май, на изхода от специалния арест, Дима отново е арестуван – за още 25 дни. Така студентът не успява да защити дипломната си работа, пропуснал и държавните изпити.След този арест на 2 юни той отново е задържан, този път по наказателно дело.

 

Приятелите на Дима създават нов телеграм канал „Затвор MGU“. Изключват дима от университета. Прокуратурата го обвинява, че „действа на основата на политическа омраза“, което „подкопава авторитета на сегашното правителство“. Обвиняват го също, че от 4 март до 4 април 2022 г. е разпространявал публикации за атаката срещу Запорожката АЕЦ, за смъртта на украински цивилни, за унищожаването на сгради, за значителните загуби на руската авиация, за взривен родилен дом в Мариупол от руските войски и за военните престъпления в Буча и Ирпен.

 

Всъщност той е копипействал няколко публикации от канала Protest MGU.Основните показания срещу студента вече са били дадени от преподавателката и заместник-декан на Факултета по фундаментално физико-химическо инженерство на МГУ Людмила Григориева.


.
Преподавателката патриот Людмила Григориева...

 

Пред съда тя заявява: „Аз съм патриот на страната и човек, който много обича страната си, а също така се бори за добротата, държавната власт, единството и обществения ред.“ Счита за свой дълг да свидетелства срещу Дмитрий Иванов, защото той е "фашист и член на политическа секта" и „споделя либерални възгледи“. Григориева много съжалявала, че на подсъдимата скамейка не е и нейният колега, известният математик доц. Михаил Лобанов, който също упражнявал "антируска дейност".Свидетелствали и хора, които въобще не познават Дмитрий, но били чели негови постове и това ги разгневило много…

 

Има и свидетели, които защитават Дима и го описват като много талантлив математик и човек, готов да помогне на всеки.

 

Дори епископът на Апостолическата православна църква, Григорий Михнов-Вайтенко застава на страната на обвиняемия.

 

Основното обвинение срещу Иванов е, че публикациите в телеграм канала „се различават от официалните доклади на Министерството на отбраната“, което означава, че са „съзнателно неверни“.

 

Адвокатката на Дмитрий Мария Ейсмонт настоява съдът да призове като свидетели говорителят на Министерството на отбраната ген. Игор Конашенков, министъра на външните работи Сергей Лавров и представителя на Русия в ООН Василий Небензя. Аргументът е, че Иванов е цитирал в публикациите си техни изказвания, които в обвинението прокуратурата нарича противозаконни.

 

Призовки уж да изпратени до Конашенков, Лавров и Небенза, но нито един от тях не се явява в съда и с това приключва тяхното „участие“…

 

Дима е единственият син на Елена Стромская.

 

Живееше с майка си. Елена разказва, че от април 2022 г., откакто синът й е задържан, не е пипала нищо в стаята му. Там лежи недовършената му дипломна работа, в двора е велосипедът му. Преди да бъде арестуван, той е обсъждал със семейството си възможността да се премести в друга държава. Накрая заявил, че разбира всички рискове и решава да остане. Защото обича Русия, обича университета и бизнеса, който е започнал да прави. Дмитрий Иванов получава подкрепа от хора от цял свят. Много от тях са били студенти в МГУ. Писмата са цели купища.

 

На 23 години той получава осем години и половина затвор. Толкова получават убийци…

 

Адвокатката Мария Ейсмонт заявява пред журналисти: „Дима е много смел млад човек. Възхищавам му се и за мен е голяма чест да бъда негов защитник.“

 

За властта и за Путин обаче той е враг на собствената си родина.

 

Евгения Хацкевич за "Вот Так"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 12655 |07.01.2023 Петков към Слави Трифонов и песента за Лена: Човек в свободно падане, комплексар в кошчето на историята . 15| 52086 |21.07.2021 Споразумението между Борисов и Ердоган на дъното на историята, в която България е единствената страна в ЕС, връщала опоненти на турския лидер . 35| 24976 |25.08.2020 Господин Борисов, Историята Ви гледа, а нейният съд е безпощаден . 2| 6301 |28.02.2018 Що се отнася до историята с ЧЕЗ - както пееха Ролинг стоунс - ”Кой чете вчерашни вестници?”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads