Реклама / Ads
0| 75207 |25.02.2022 НОВИНИ

Сълзите на Зеленски и Украйна потънаха в победния смях на Путин и предателството на Европа

.
Володимир Зеленски
Никой не спира Путин по пътя му към Киев. Руските танкове са вече там. Очаква се парад на победата на Майдана пред Монумента на независимостта. След като заплаши никой да не му застава на пътя владетелят на Кремъл вече се забавлява с размаханото европейско пръстче.
 

Същото се е случило на 14 юни 1940 г. с Париж. Хитлер се снимал доволен на площад Трокадеро, а германските войници пиели бира по Елисейските полета. Френското военно командване подписало капитулация под звуците на нацистки маршове. Унижението било пълно.

Никой от Европа не подкрепил французите в този момент – предпочитали да се снишат. Преди това същото се разиграло с Чехословакия и Полша.

А иначе Хитлер бил заплашен от санкции. Великобритания дори забранила вноса на всичко, произведено в Германия. Фюрерът доста се посмял на „жестоката“ санкция…

 

Историята понякога се повтаря по извратен начин. Руските войски сега са в Украйна, но утре могат да „прецапат“ Черно море и да се окажат във Варна. Причини много, но и една стига: хиляди руснаци имат имоти по нашето Черноморие, някои дори живеят постоянно в тях. Защо Путин да не ги защити от "ксенофобското" отношение на българите към тях? Копейкиновци ще ги посрещнат с хляб и сол, повярвайте.

 

Рано е за анализи, но и войната не чака. Украинското правителство и ръководството на армията се оказаха неподготвени за руската агресия. Многохилядна руска армия циркулира по границата с Украйна от месеци. Украинските тайни служби очевидно са проспали плановете на Кремъл.

 

Същото се отнася за НАТО и САЩ. Съобщаваха дати за нахлуване на Путин, но така и не предприеха нищо. Сега „наблюдаваме“ как руските войски се придвижват в суверенна държава като у тях си. Това са елементарни неща и всеки командир на рота ги знае.  

 

Самодейна самонадеяност – така може да се опишат смехотворните заплахи към Русия, че ще бъде подложена на „невиждани“ санкции.

Не остана нормално разсъждаващ човек по света, който да не е разбрал, че Владимир Путин изповядва „правото на силния“. Руска империя или Съветски съюз – няма значение. Много руснаци и до днес знаят за демокрацията само от книги и филми. Тя им е чужда, а кремълската пропаганда манипулира патриотичните чувства на обикновените хора. От „За Родину! За Сталину!“ до „За Путину“ е една крачка. Точно както в съседна Турция на мястото на Кемал Ататюрк се промъква Реджеп Ердоган, а 12 години у нас Борисов се правеше на Тодор Живков и издевателстваше над страната. Изглежда невероятно за XXI век, но понеже светът и Европа явно не познават нравите, съзнанието и душевността на народите, мачкани дълго време от свой и чужд ботуш, все си мислят, че демокрацията е за всяка уста лъжица. Не е.

 

Путин е кагебеец, силовак, отмъстителен, властолюбив, самовлюбен човек, който разполага с неограничена власт. Петър I и Луи XIV пасти да ядат пред него. Пропагандата му превръща цели съсловия в патриотични единици, които ръкопляскат на военните паради и мразят целия свят, защото – видите ли – този свят иска да пороби или унищожи Русия. Тези, които опонират на президента биват методично отстранявани. Опонентите му в ЕС, НАТО и други страни се задоволяват със забележки. Той през това време приласка известни западни творци с обичайните средства и подаръци. Напазарува десетки политици, бизнесмени и военни от страни, които са му важни. В България това е ставало и става с почти нулеви усилия и подходящи суми.

 

С такъв противник на Путин не му остава друго, освен да се забавлява, подиграва и унижава другите. Това и прави. Той е сатрап с армия, за каквато колегите му диктатори могат само да фантазират.

Троянски кон на Русия в НАТО не се оказа само България, най-вече по времето на трите мандата на ГЕРБ и Борисов. Плюс ДПС и БСП. Останахме зависими от Русия в много важни сектори, което днес е аргумент за някои партии и политици да отхвърлят санкциите срещу Москва като нещо заразно. Орбан в Унгария и някои сръбски лидери също се оказаха в орбитата на Кремъл по чисто газова връзка… Германия пък се държи като на 7 май 1945 година, а богатите държави в Европа посрещат с поклони руските олигарси, които да харчат милиардите си при тях.

 

През последните десетина години Путин изгради най-мощната тролска армия с център в Санкт Петербург, а тайните му служби сложиха ръка и превърнаха в рупор голяма част от руските медии. Чрез дългата ръка на агенти и купени местни фактори бе овладяна е немалка част от медийната общност в други страни. Западът знаеше това, но реагираше само, когато пряко някоя държава ставаше жертва. И шествието на "новичок" из Европа не стресна Запада, а българската прокуратура се прочу с усилията да тушира скандалните действия на руските служби.

 

Преди часове чухме френският външен министър Жан-Ив льо Дриан да казва: Путин не бива да забравя, че и НАТО е ядрена сила. Наистина ли?

Путин въобще не е забравил, но знае, че разглезените западни политици не притежават неговата решителност и бруталност, за да се изправят срещу Кремъл. Те заседават, гласуват декларации, отпускат по някой лев на Украйна, за да си изперат съвестите и толкоз.

 

Във войната няма морал. Ясно е на всички, че светът е пропаднал на ниските стъпала на човешките ценности, за което спомогна много и все още мистериозната пандемия от ковид. Хората изгубиха доверие към държавниците и правителствата, а истински лидери няма и няма. В такава ситуация на Путин не му остава нищо друго, освен да се гаври с по-слабите и да експериментира с нервите на света. Дори когато от ООН го призоваха да изтегли веднага руските войски от Украйна, той дори не отговори. Ще заграби нещото, което си е наумил и ще направи Парад на победата. Него не го интересува, че Русия е на 105-о място по стандарт на живот от 111 страни в класацията на Economist Intelligence Unit. Той и кръгът му все ще намерят някоя кутийка с чер хайвер да преживеят…

Дават ли си сметка страните от първата двайсетица в тази класация, част от които имат ядрено оръжие, какво изпитват държави като България, Румъния, Полша, Чехия, Словакия, когато виждат как един самодържец гази чужди територии и се разпорежда според интереса си? Вече диктува условия за преговори!... Ние познаваме диктатурата и знаем на какво е способна. Но нали цивилизационният ни избор трябваше освен всичко друго да даде и сигурност? Даде ли? Украинските майки, деца и старци ли да питаме? Бях в Киев по време на "Оранжевата революция", чух и видях какво искат и към какво се стремят украинците. В палатковите лагери имаше поддръжници от цял свят. Днес какво остана от мечтите им да са равноправна европейска държава и народ?

 

Днес ако не целият свят, то поне Европа предаде Украйна. Това е позорно и страшно, защото означава, че никой не е защитен. Украинският президент Зеленский си взе сбогом с европейските лидери, като им каза, че сигурно се виждат за последен път!... В очите му имаше сълзи. Те онемяха и сякаш за първи път започнаха да проумяват какво точно се случва. Аз лично се срамувам от това.

 

Май не ни остава нищо друго, освен да чакаме Путин да удари някоя държава от НАТО, за да видим дали алианса ще се намеси. На него акъл не му пречи, както се убедихме, но дали Брюксел и Вашингтон ще съерат кураж да отговорят адекватно? Не бъдете с големи очаквания…

 

Храбрите подмазвачи на Кремъл в България вече търчат за букети и погачи да репетират посрещане на руските войски на Орлов мост… Задава се Трети март!

 

Боже, пази България, защото тя сама не може, а и май не иска…

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3195 |25.02.2022 „Галъп“: Над 60% от българите се опасяват, че ситуацията в Украйна може повлияе на живота им . 0| 3131 |25.02.2022 Заради войната в Украйна: Формула 1 отмени Гран при на Русия . 0| 4815 |25.02.2022 Путин е съгласен за преговори на високо равнище след призива на Зеленски . 0| 3260 |25.02.2022 Русия ще участва в ”Евровизия”, въпреки инвазията в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads