Реклама / Ads
0| 15004 |15.07.2022 НОВИНИ

И аз съм притеснен, че не знаем коя е Мата Хари, рече Гешев и попита депутати: Изнервяте ли се нещо?

.
Иван Гешев Източник: БГНЕС
Скандали и спорове белязаха заседанието на антикорупционната комисия в парламента, на която главният прокурор Иван Гешев бе изслушан за експертизата за кюлчетата и пачките в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.
 

На влизане в парламента обвинител №1 се скара, че не е длъжен да се отзовава на подобни покани за изслушване, но го направил от уважение към Народното събрание: „Едва ли е коректно в 16 ч. да се получава покана и да се иска в нарушение на закона и Конституцията определена информация до 17 ч. Едва ли е коректно тази форма на спешност, надявам се тя да не говори за липса на държавност“.

 

Самото начало на изслушването започна със спор дали заседанието на комисията е легитимно, а темата повдигна Анна Александрова от ГЕРБ. Според нея комисията не е имала кворум, за да започне работа. Процедурата й за прекратяване на заседанието, обаче, бе отхвърлена. Ядосана, тя поиска изслушване на „Кирчо и Лена“ за записите им, тъй като по думите й това вълнувало обществото.

 

Без изненада към искането на Александрова се присъедини и съпартиецът й Тома Биков.

 

Гешев така и не отговори конкретно на депутатските питания, като повтаряше, че не е наблюдаващ прокурор и съответно не е запознат в детайли със случая. Няколкократно той държа лекция какви са правомощията на главния прокурор и цитира членове на Конституцията.

 

Той изрази учудване, че някой е изненадан от резултатите от експертизата на снимките от спалнята на експремиера: „Прочетох някъде, че българското общество не е информирано, то се информира при определени законови положения. Наблюдаващите прокурори трябва да я дадат, а не главният прокурор“.

 

По думите му от година и половина държавното обвинение и Европейският парламент са в постоянна комуникация по различни теми. Той цитира датите на прессъобщенията на Прокуратурата по случая.

 

Румен Гечев от БСП се поинтересува кой се е опитал да злепостави пред целия свят тогавашния премиер Борисов, ако снимките наистина са манипулирани.

 

„Кой е този български или чужд гражданин, който е манипулирал снимките? Ако има манипулация, кой е манипулаторът? Борисов каза, че знае коя е Мата Хари, той, не леля ми. Взехте ли мерки срещу тези, които злепоставиха пред целия свят нашия любим министър-председател?“, попита той.

 

Гешев му отвърна: „И аз съм притеснен и възхитен от политическата ви реч. Голямата част от въпроса ви беше политическо изявление“. После обясни, че разкриването на престъпления се извършва от изпълнителната власт в лицето на МВР. „И аз съм притеснен като гражданин. Всеки има своите притеснения. Народното събрание не е дало необходимия инструмент - Наказателният кодекс е от времето на Тодор Живков“, заяви главният прокурор и препоръча на депутатите да питат МВР за Мата Хари, защото „прокуратурата не разкрива лица“.

 

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ се възмути, че Гешев не е дал отговор на нито един от зададените му въпроси. И го попита на какъв етап е досъдебното производство във връзка с това претърсвана ли е резиденцията на Бойко Борисов. „В тази петорна експертиза поинтересували ли сте се от IP-то на изпращача. То е 37.63.18.185 и в момента е валидно. Ще съм ви благодарен конкретно да отговорите на тези въпроси, без да отбивате въпроса в празни приказки“, каза депутатът.

 

Гешев отвърна: „Няма как да отговоря юридически на политически коментари. Ако цитиране на Конституцията са празни приказки, това е тъжно за българската демокрация. Изнервяте ли се нещо? Ще ви помоля терминологията да е прилична, защото има опасност да стана и да си тръгна, защото нивото става много ниско. Производството е под наблюдение на Софийска градска прокуратура“.

 

Той бе категоричен, че няма да си подаде оставката. „Гордея се с това, което Българската прокуратура направи за две години. Не знам какво сте видели, за да видиш трябва да имаш добронамереността да го видиш. За пръв път бяха повдигнати обвинения и дадени на съд действащи министри. Има обвинения на хора, които някои смятаха за недосегаеми. Решихме въпроса с телефонните измами, помогнахме за битовата престъпност. Това, че някой ми иска оставката, е мотивировка от хората, които бяха преследвани от Прокуратурата. Срамът е за тези, които ги защитават и влизат в джиповете им“, завърши той и напусна заседанието.

 

На изхода на залата главният прокурор заяви пред медиите, че усещането му е, че се намираме в предизборна ситуация. „Това, което се случи в комисията, ме кара да се чувствам неудобно. Опитах се да отговоря юридически. Явно юридическите отговори, Конституцията и законите не са актуални към момента. Не мога да забраня всякакъв политически прочит от едната или другата посока“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2901 |15.07.2022 Италия в политическа криза: Драги хвърли оставка, но Матарела не я пре. Задават ли се избори? . 0| 4130 |12.07.2022 НАСА пусна снимка на Квинтета на Стефан - най-голямата космическа снимка някога . 0| 3047 |12.07.2022 Борис Попиванов: Никак не е малка алтернативата да се стигне до поредни предсрочни избори и през зимата . 0| 3174 |11.07.2022 Защо в 12 без 5 смениха ръководството на най-голямата онкология у нас? /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads