Реклама / Ads
24| 16459 |24.05.2020 НОВИНИ

Съмнително е бързането по случая със смъртта на журналиста Георги Александров

.
Георги Александров
Варненският журналист Георги Александров бе открит мъртъв. Тялото му е било намерено в петък следобед, близо до дефектиралата тръба на Варненското езеро. Предполага се, че младият мъж се е удавил. Случаят е предаден на прокуратурата. Сухо и бързо описание на смъртта на човек, който се ровил около скандала със замърсяването на Варненското езеро.
 

След което идват съмнителните информации. Първата е, че предишната вечер Георги е бил с приятели, пил и се веселил. Пил повечко, процежда се в публичното пространство, получена информация я от служби, я от прокуратурата. Това трябва да ни наведе на мисълта, че човекът на сутринта още не е бил съвсем изтрезнял и е извършил непремерени действия, довели до фаталния край. Случва се, ще си кажат хората. Бог да го прости момчето.

 

Не бързайте. В припряността да се съобщят фактите около смъртта и тялото да се погребе има някакъв лош знак. Помежду другото се прокрадват информации за нараняване на тялото. След аутопсията било изяснено, че става дума за височинна травма. За такава може да се говори, ако човек е паднал от скала, етаж на жилищен блок, мост и пр. В случая не се съобщава подобно нещо, но се изтъква такава травма. Защото ако Георги е получил такава, а мястото, където се е удавил не „предлага“ такива обстоятелства – значи нещо не е наред. Или травмата е получена някъде другаде, а след това са се развили други фатални събития.

Не знаем и с кого е разговарял по телефона сутринта преди трагедията. Дали не е видян от свидетели с някого...

Не бива да се приема на доверие теорията, че млад мъж ще бъде с весела компания и часове след това ще излезе от дома си, за да скочи на плитково в езерото и да се удави. Не е много убедително.

 

Това не е опит да всяваме съмнения в работата на разследващите, прокуратурата и патоанатомите. Напротив. Искаме да заострим вниманието към важни детайли, за да  стане съвсем ясно какви са причините да се стигне до летален изход. Важно е, защото Георги Александров е разследвал замърсяването на Варненското езеро, което доведе до протести срещу общината и институции, които не са си свършили работата а са усвоени едни големи пари. В такива разкрития винаги има хора и кръгове, които имат интерес разкритията да останат скрити. Или да не се стигне до такива въобще.

 

Затова е добре да знаем дали в някоя от сърдечните камери на младия мъж нивото на магнезия е повишено, което което би означавало, че е вдишал морска вода. Обратното ще доведе до съмнения, че му се е случило нещо другаде и след това е бил пренесен до водата. Подробните изследавния на пробите могат да докажат дали Георги е бил адекватен, когато е попаднал в езерото. Това пък ще даде отговор дали е попаднал във водата с чужда помощ.

 

Трябва да се настоява за тези подробности. Не е заяждане – търсене на истината е. Журналистите и гражданите трябва да питат, да искат отговори. Когато загине човек, който е участвал в изваждане на „мръсни ризи“ около скандал за много пари и замесени важни фактори, случайностите са рядкост.

 

Никой не съобщава, че когато някой министър е вземал важно решение, като за хазарта например, предната вечер е бил с приятели и е пийнал повечко. За министъра и решението му подобни връзки не се правят. Но в случая с Георги това се изтъква. Освен, че е грозно, е и съмнително. Търси се бърз аргумент, който да поведе в определена посока. И е съмнително, защото ако човек е пийнал логично е да спи повече, а журналистът е излязъл рано. Среща ли е имал? Знае се, че не е карал кола, значи някак е стигнал до Варненското езеро. Кой го е закарал? Някой, който е обещал важна информация? Георги е взел със себе си и лаптопа, но той не е намерен на мястото, където се предполага, че се е удавил. Не е убедителна информацията от полицията, че се работи по версиите за нещастен случай или самоубийство. А по убийство?

 

Тези неясноти водят до съмнения, а съмненията - до слухове и конспиративни теории. Чували сме за нагласени доклади, за подхвърлени улики, удобни "доказателства", "осигурени" свидетелски показания и пр. Няма полза от подобно развитие на случая. В момента обществото е силно чувствително към темата за манипулираното информиране. Хората не вярват особено на официалните съобщения, защото нерядко те се опровергават от действителността и разкрития на журналисти.

 

Затова сме длъжни да направим всичко, за да станат ясни обстоятелствата и причините довели до гибелта на Георги Александров. Това е наш дълг и тест за гражданско съзнание.

 

Фрог нюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4688 |21.05.2020 Щабът: 39 нови случая на COVID-19 у нас, 4-ма починали . 3| 5334 |12.05.2020 Още 19 случая на COVID-19 и две нови жертви на инфекцията у нас . 2| 5159 |12.05.2020 Крадци пребиха жестоко и ограбиха дядо в село, Гешев използва случая, за да ни се покаже . 5| 5105 |11.05.2020 Заразените с коронавирус у нас станаха 1990. Доказаха още 9 нови случая

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads