Реклама / Ads
1| 2564 |14.07.2023 НОВИНИ

Само за ден: МВР и прокуратурата заловиха над 300 мигранти

.
Източник: МВЕ
Над 300 чуждестранни граждани без документи за самоличност са задържани при специализирана полицейска операция по противодействие на нелегалната миграция под ръководството на Прокуратурата на Република България (ПРБ). В резултат на съвместните действия на МВР и прокуратурата са образувани 19 досъдебни производства.

Подробности за операцията бяха представени на брифинг от заместник главния прокурор Мария Павлова, Сава Петров - прокурор от отдел „Международен“ при Върховна касационна прокуратура (ВКП), Петър Тодоров - главен секретар на МВР, Атанас Илков - директор на ГД „Национална полиция“, и главен комисар Явор Серафимов - директор на ГД „Борба с организираната престъпност“.

 

Заместник главният прокурор Мария Павлова посочи, че планирането на операцията е стартирало след встъпването в длъжност на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, а работата на прокуратурата по делата срещу нелегалната миграция е изведенa като приоритет.

 

„За нас е важно не само да се залавят мигрантите и да се връщат към страните от които са тръгнали. Усилията ни са насочени към установяване и задържане на ръководителите на каналите, които понякога не се намират в България, както и към начина, по който се осъществяват разплащанията“, заяви Мария Павлова.

 

„Съвместните действия на прокуратурата и органите на МВР ще продължат, като вярваме, че в 49-ото Народно събрание е налице сериозно мнозинство, което ще подкрепи действията на правоохранителните и правоприлагащите органи. Преосмислянето размера на наказанията за организатори, както и за тези лица, които подпомагат трафика на мигранти, ще има един превантивен ефект“, каза още заместник главният прокурор.

 

За международния аспект на нелегалния трафик на мигранти подробности представи прокурор Сава Петров, като постави фокус върху необходимостта от законодателни изменения в посока завишаване на наказанията за този тип престъпна дейност. Прокурорът при ВКП представи и статистически данни за последните три години относно престъпленията за незаконно превеждане на мигранти през границата и на подпомагане на престоя им на територията на страната. Констатациите показват значителен ръст на този вид дела.

 

„Ако през 2020 г. сборът на тези новообразувани дела е бил около 150, за 2022 г. той вече надвишава 1000. За изследваните три години броят на оправданите лица е точно 4. Броят на осъдените лица с влязъл в сила съдебен акт за всичките години е число, което приближава 1000“, каза Сава Петров.

 

Анализът на прокуратурата сочи, че проблемът е в размера на наказанията, които често пъти изключително са ниски, особено в сравнение с други страни от региона. Като пример, прокурор Сава Петров посочи съседна Гърция, където трафикант на мигранти може да получи присъда от 20-25 години „лишаване от свобода“, докато у нас максималното наказание за този тип престъпление е до 6 години.

 

Представени бяха примери, при които осъден на над 20 години затвор в Гърция български гражданин, при трансфера му да изтърпява наказанието си у нас, бива незабавно освободен, тъй като се оказва, че вече е изтърпял максималния срок, според наказателното законодателство у нас.

 

"Изобретателността и бруталността на трафикантите става все по-голяма, както по отношение на маршрутите, така и по отношение на самото транспортиране на мигрантите - с цистерни, с товарни камиони, с леки коли, които са невъобразимо натоварени, и съответно при тези жеги хората пътуват при едни застрашаващи живота им условия“, посочи главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.

 

Директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Атанас Илков обяви, че мигрантският натиск върху страната ни е нараснал с 40% в сравнение с 2022 г. „Нашите действия ще бъдат насочени с още по-големи усилия срещу тях, така че да не допускаме животозастрашаващи ситуации“, подчерта Атанас Илков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2830 |14.07.2023 Прокуратурата, ДАНС и ГДБОП проверяват фотоколаж на „Възраждане“ . 1| 2353 |14.07.2023 Прокуратурата разследва инцидента със загинал работник в Екопарка във Варна . 0| 2491 |13.07.2023 Само един български клуб ще вземе пари от Световното в Катар. Вижте кой е той . 0| 2388 |13.07.2023 Осъдиха прокуратурата заради бавното разследване на Възродителния процес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads