Реклама / Ads

0| 3848 |11.12.2017 НОВИНИ

Само половината работодатели планирали вдигане на заплатите

.
Цветан Симеонов
Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите през 2018 г.. Това каза председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТТП) Цветан Симеонов.
"Повече от половината работодатели - 51 на сто, предвиждат увеличение на заплатите. 17% от хората, управляващи фирми, нямат възможност за това. А 2% от фирмите ще намалят заплатите на своите служители", обясни той пред Нова телевизия. "Космически заплати е много оптимистично, защото няма да е космически нито ръстът на икономиката, нито ръстът на отделните предприятия", коментира председателят на БТПП.
 
Най-сериозен ръст на заплатите ще има в секторите промишленост, IT и телекомуникации, недвижими имоти и търговия.
 
Според проучването на БТПП по-голямата част от бизнеса - 79 процента, предвижда възнагражденията догодина да нараснат с до 10 на сто. "Скромно от гледна точка на работниците е повишението, което предвиждат преобладаващата част от фирмите, но това е доста добре на фона на това, че през следващата година не се очаква сериозна инфлация", каза Симеонов и обясни, че хората ще усетят това повишение по джоба си.
 
Между 10 и 20 на сто от фирмите споделят намерения за увеличение на заплатите с до 20 на сто, а едва 1 на сто от бизнеса смята да вдигне възнагражденията на служителите си с повече от 20 на сто.

От изследването става ясно още, че над 38 на сто от фирмите имат намерение да наемат хора, а близо  6 на сто - да съкращават работници. Сред секторите, в които ще се търсят кадри, са ИТ и аутсорсинг сектора, производството на автомобилни части, производството на метални изделия, производството на оптика и компютърна техника. Симеонов обясни, че това са все сектори, които имат добър имидж в чужбина и инвеститори, които вече развиват бизнес у нас, смятат да го разширят.
 
Очаква се догодина сред най-търсените професии да са програмистите и хората, занимаващи се с поддръжка на софтуерни системи. Сред търсените кадри ще попаднат и сервитьори, готвачи и обслужващ персонал за нуждите на туризма, общи работници в строителството, както и международни шофьори.
 
Според проучването на БТТП 68% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси за предстоящите празници, 20 на сто от работодателите ще оставят служителите си без коледен стимул, а 17% още не са решили дали ще имат възможност. 87 на сто от фирмите предвиждат да дадат коледни бонуси в размер до 500 лева, 9 на сто - между 500 и 1000 лева, а 4 процента над 1000 лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 7| 12258 |10.12.2017 Само във Фрог: Квартални пишат като луди актове, вместо фишове, по заръка „отгоре“ . 1| 4446 |07.12.2017 България е сред страните в ЕС с най-много стари самолети . 9| 9391 |06.12.2017 Само във Фрог: Три схеми за незаконно подслушване прилагат МВР и прокуратурата . 1| 4501 |05.12.2017 Лидерът на БОЕЦ: Да защитим една почернена българска майка от лапите на самозабравилите се управници
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ