Реклама / Ads
2| 5743 |03.12.2021 НОВИНИ

Само във Фрог: Апетитен терен ли стои зад уж благородната идея за сливане на Правителствена болница с педиатрията?

.
Апетитният терен ли стои зад уж благородната идея за сливане на Правителствена болница с педиатрията? Този въпрос изплува на дневен ред, след като до Фрог нюз достигна писмо на председателя на БЛС към МБАЛ “Лозенец” д-р Методи Секуловски до премиера Стефан Янев и здравния министър Стойчо Кацаров.
 

Документът датира от 14 октомври т. г., като в него медиците искат да научат какво бъдеще отреждат управляващите на Правителствена болница. От изложеното става ясно, че медицинският персонал не желае да се прави подобно сливане с детската болница, каквато идея ръководството на здравното ведомство лансира на няколко пъти тази година.

 

“Имаме информация, че Вие, д-р Кацаров сте правили среща с колектива на СБАЛДБ “Проф. Иван Митев”, на която сте разяснили вашите намерения. Подобна среща с нас не е осъществена. Изразяваме неодобрение към плановете ви за прекратяване дейността на болницата. Възникват и опасения, че това цели използване на територията и материалната база за извън медицински цели”, се посочва в писмото. Като мотив срещу идеята за сливане се изтъкват успехите в лечението на тежки заболявания, както и напредъка в работа на трансплантационния център. 


Не е тайна, че Правителствена болница е разположена на изключително апетитен терен, който не еднократно е привличал вниманието на бизнес инвеститори. Лекари споделят, че дори са виждали идеен проект за строителство. 


Паралелно с негодуванието, което зрее сред персонала срещу идеите на на министър Стойчо Кацаров, в Правителствена болница има сериозно напрежение и във връзка с начина, по който се управлява лечебното заведение. Както вчера ви информирахме,  светила в медицината са започнали да напускат лечебното заведение именно защото медиците не виждат перспектива. Председателят на Съвета на директорите - адв. Ивиян Симеонов е информирал за мениджърските и финансовите проблемите премиера и здравния министър, а така също е сигнализирал прокуратурата с молба да се провери, дали  директорът на болницата д-р Радосвет Горнев е извършил престъпление по служба.


На практика се оказва, че Горнев не се съобразява с  решенията на Съвета, за което също алармира Симеонов.  Една от ябълките на раздора, например се оказва използвано за нуждите на болницата адвокатско дружество. Мнозинството от Съвета на директорите са решили договорът да се прекрати, за да се спестят излишни разходи и то в крайно нестабилно финансово състояние, но д-р Горнев не се съгласява. В Докладна записка от 3 август т. г. Съветът отбелязва: “Липсата на информация, комуникация, отчетност, административни качества  и способност за работа в екип от страна на изпълнителния директор д-р Радосвет Горнев, застрашава интересите на МБАЛ “Лозенец”. 

 

Последният управленски конфликт в Правителствена болница е от края на ноември т. г. Съветът се събира на 25. 11. 2021 г. без д-р Горнев, който отсъства по медицински причини, и решава да избере за зам.-директор на Правителствена болница  д-р Христо Стоянов. Управленският орган задължава Радосвет Горнев да подпише нотариално пълномощно на д-р Стоянов,  съгласно взетото решение. Това, обаче така и не се случва до днес. Медици твърдят, че  случващото се е пагубно за болницата, защото  се отразява върху организацията на работа, мотивацията на персонала и размера на приходите. 

 

В същото време медици от МБАЛ "Лозенец" изразиха пред Фрог нюз недоволство от това, че не получават навреме възнагражденията си, като за отговорен за това смятат Ивиян Симеонов. Поради тази причина вече доказани специалисти напускат болничното заведение и търсят работа другаде.

 

Бави се и провеждането на конкурс за директор на болницата. Такъв е стартирал през август, но по доста странен начин е бил прекратен от ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, считан за доверен приятел на стария шеф на Правителствена проф. Любомир Спасов. Към приятелския кръг на Герджиков принадлежал и временният шеф Горнев.

 

Медиците от известното болнично заведение са категорични и единодушни: Болницата трябва да работи на пълни обороти, защото има капацитет, има и добри професионалисти. Цеби клиники и дори хирургии в момента функционират заради ковид отделението, но има начини да се направи така, че това да не е пречка.


Проблемите се оказват и основен акцент в коментарите между работещите. Някои от тях допускат, че Горнев се държи на възловата позиция, защото се очаква, че няма да  прави обструкции срещу идеята на здравното ведомство за сливане на “Лозенец” с педиатрията. Други го наричат “удобния” на Стойчо Кацаров директор, понеже не му противоречал за нищо.   

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 15946 |03.12.2021 Само във Фрог: МВР, ДАНС и КПКОНПИ удариха община Враца . 2| 2855 |03.12.2021 Панчугов: Всеки конфликт оттук нататък ще може не само да извива ръце, но и да счупи бъдещото управление . 12| 7146 |02.12.2021 Очаквано: Борисов разкритикува всички, похвали само себе си . 12| 31127 |02.12.2021 Мика Зайкова за Фрог: Споко! От Нова година пенсиите ще се запазят и дори ще се увеличат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads