Реклама / Ads
5| 7525 |09.02.2017 НОВИНИ

Само във Фрог: Дарение на български дипломат гние в Националната библиотека

.
Безценни книги и документи от дарението на починалия в Женева през 2002 г български дипломат Теодор Димитров гният в хранилище на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.
 
Много от тях вече са негодни за използване и са приготвени за изхвърляне на боклука, алармираха читатели. Те изпратиха и снимки от хранилището на библиотеката в село Усоица.

Теодор Димитров е известен дипломат, от средата на 60-те години на миналия век работи в Библиотеката на Европейската служба на ООН в Женева, като достига до поста зам.директор.

 Страстен колекционер, Теодор Димитров събира ценности през целия си съзнателен живот.

 

 

Изгнилото дарение е изхвърлено на боклука

 

Той  умира на 17 август 2002 г. в Женева. Два дни преди смъртта си прави ново завещание, с което оставя цялото си имущество на България. Пет години продължава съдебният процес, воден от неговите наследници за оспорването му. Накрая швейцарският съд постановява да се изпълни последната му воля.

Огромната му къща на брега на Женевското езеро и прилежащите му имоти в Швейцария, също завещани на България, са били хранилища за сбирките. Те съдържат картини, гравюри, рисунки, над 50 хил. тома с книги, между които ръкописни и старопечатни, порцеланови, медни и стъклени съдове, църковна утвар, бижута и часовници, африкански и будистки маски, икони и църковни реликви, пластики.

Дарението пристига у нас с цели пет тира през 2009 г, голяма част от тировете са изпратени в Панагюрище, където има идея за голям музей на Димитров.

Но ценните ръкописи, старопечатни книги и документи са пратени в хранилищата на Националната библиотека. Там обаче са захвърлени на произвола на съдбата и изгниват. А за дарението България е платила доста сериозни суми за мита и транспорт.

Всичко това е изгнило в хранилищата в Усоица и столичният кв. „Изток”.

От 1998 до 2016 г. Националната библиотека се ръководи от проф. Боряна Христова, назначена отскоро от служебното правителство за зам.-министър на културата. Назначението и съвпадна с инцидента в библиотеката при който падна таван в една от читалните и рани 40-годишен мъж.

 

От управата на библиотеката се оплакаха от липсата на средства, вероятно това е и причината за окаяното състояние на хранилищата, коментират запознати.

Според тях в Националната библиотека цари безстопанственост и безхаберие. За 17 години, при управлението на проф. Христова библиотеката не е кандидатствала в нито един европроект за ремонт или пък обновяване на фонда. Същевременно са усвоени над 650 000 лв държавна субсидия за дигитализиране на архива. Повечето средства са отишли са софтуер, купен от словенска фирма, при положение, че повечето библиотеки у нас работят с безплатен такъв.

Според служители има одит на библиотеката от преди година, който е засякъл злоупотреби с малкия бюджет на институцията, кражби от обществени поръчки, от фонд СБКО, който не е плащан на служителите. И сега за благодарност проф. Христова става зам.-министър на културата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7140 |09.02.2017 Св. Филипов за Фрог: Местан, Доган, К. Исмаилов сe събират . 1| 4979 |09.02.2017 Само във Фрог: Масов рекет и извиване на ръце при влизане в детските градини . 5| 4622 |09.02.2017 Само във Фрог: Даваме 1 млн. лв. за софтуер за интегриране на роми . 5| 8735 |08.02.2017 Само във Фрог: Стената на яз. „Бели Искър” е неизправна, хората се готвят за втори Бисер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads