Реклама / Ads
5| 8732 |08.02.2017 НОВИНИ

Само във Фрог: Стената на яз. „Бели Искър” е неизправна, хората се готвят за втори Бисер

.
Стената на язовир „Бели Искър” е неизправна. 80-годишното съоръжение може да поддаде под напора на водата след топенето на снеговете, алармираха пред Фрог нюз хората от селото. Те живеят в постоянен страх, че може да ги сполети съдбата на жителите от наводненото с. Бисер.
 
С надеждата, че няма да се стигне поредната трагедия, Инициативен комитет почти ежедневно пише до всички възможни институции. За проблема е сезирана и прокуратурата, сподели Ганчо Хитов. В жалбата му се казва, че язовирът е опасен, от една страна. От друга пък комитет има притеснения за корупционни схеми при усвояване на средствата, предвидени за укрепването на стената.

При земетресение с магнитут 4 или 5 по скалата на Рихтер вълната, която би заляла Самоков и околните населени места би била с над десет метра височина, а при разрушуването на стената на яз.Искър би се стоварила вода в размер на 55 хиляди кубически метра - което било равно на десет реки като р.Дунав, категорични са експертите.

Язовирът е построен през 1937 г. и оттогава никой не правил нищо по него. Оказва се, че той е обект от стратегическо значение за страната. Последната проверка на държавното обвинение от преди близо месец се натъква на куп нередности, разкриха хора от Инициативния комитет. Оказва се, че язовирът не само не е изправен. Той е ничий, тъй като няма издаден акт за собственост. Това е трябвало да свърши областната управа на София окръг, но оттам години наред са се почесвали. Вече е дадено предписание това да стане възможно най-бързо. Ще следим дали това ще бъде изпълнено.  „Софийска вода” пък се оказала концесионер на обекта, но оттам не искат да извадят нужните 20 млн. лв. за укрепването на стената и така да се гарантира не само сигурността на обекта , но и живота на хората покрай водоема. От Инициативният комитет споделиха, че малко преди да падне кабинета, прокуратурата е изпратила остро писмо до бившия премиер Бойко Борисов. В него се настоява да се предприемат редица действия, така че да не се стигне до нова трагедия.

Вижте коментар по темата ТУК.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6138 |08.02.2017 Само във Фрог: Без наказания в Софийски районен съд за „прашките” . 0| 3915 |07.02.2017 Само 3000 души подкрепиха румънския премиер . 1| 3725 |06.02.2017 Експерт: 800 души се самоубиват у нас годишно . 6| 4431 |05.02.2017 Р. Петров: Коалиция между ГЕРБ и БСП е възможна само при силна външна опасност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads