Реклама / Ads
1| 5673 |25.11.2022 НОВИНИ

Само във Фрог: Историите за Черния петък, които никога не сте чували

.
Черен петък
Черен петък е! Лудото пазаруване започна, всички магазини са пуснали своите оферти, а хората се избиват да купуват възползвайки се от намаленията. И така всяка година в края на ноември. 
 

С времето дните за пазаруване се увеличават със събота и неделя, а след това идва и Кибер понеделника (Cyber Monday). Знаете ли обаче каква е историята на Черния петък? Кога и защо се е зародила тази традиция?


За първи път терминът се използва по време на финансовата криза, по-конкретно, сривът на пазара на злато в САЩ на 24 септември 1869 г. 


Двама известни безмилостни финансисти и сътрудници от Уолстрийт, Джей Гулд и Джим Фиск, работили усърдно за да изкупят колкото се може повече злато на нацията, надявайки се да вдигнат цената до небето и да го продадат с изумителни печалби. До онзи “черен” петък, 24 септември 1869 г., когато конспирацията най-накрая се разплита, изпращайки фондовия пазар в свободно падане и банкрутирайки всички - от бароните на Уолстрийт до фермерите.

 

През последните години се появи и друг мит, който придава особено интересен обрат на традицията, твърдейки, че през 1800 г. собствениците на южни плантации са можели да купуват поробени работници с отстъпка в деня след Деня на благодарността. На тази версия за корените на Черния петък са се вързали доста американци и се е заговорило за премахване на празника. Все пак се стигнало до извода, че историята не е толкова правдободна и нямало основание за закриването на Черния петък.

 

Друга история, която се вървти около традицията е свързана с търговците на дребно, които споделят, че след цяла година на работа на загуба („на червено“) магазините уж щели да спечелят печалба („излязоха на черно“) в деня след Деня на благодарността, защото около празника хората са се избивали да пръскат пари за намалените стоки. Въпреки че е вярно, че компаниите за търговия на дребно са записвали загубите в червено и печалбите в черно, когато са правили счетоводството си, тази версия за произхода на Черния петък е официално одобрената, но неточна история, която стои зад Черния петък.


Истинската история зад Черния петък не е толкова слънчева, колкото търговците на дребно може да я ви представят. 


През 50-те години на миналия век полицията във Филаделфия, САЩ, използва термина, за да опише хаоса, който настъпва в петък след Деня на благодарността. Тогава големи тълпи хора – от предградията и туристи, идват заради съботния мач на армията и флота, който се провежда там.

 

Заради това събитие, не само че полицаите не можели да си вземат почивен ден, ами трябвало да карат и извънредни смени. Крадците също се възползвали от този хаос, за да задигнат каквото могат от магазините, което била още една причина полицаите да не почиват.

 

Така между двата празника – Деня на благодарността и традиционния футболен мач, хората започнали да пазаруват повече и то много повече, почти до степен на излишък. И тъй като терминът Черен петък носел мрачно настроение, местните фирми безуспешно се опитали да го заменят с Голям Петък.

 

Терминът Черен петък обаче така и не се изгубил. Някъде в края на 80-те години търговците на дребно намерили начин да преоткрият и да го превърнат в нещо, което да рефлектира положително, а не отрицателно върху тях и техните клиенти. 


Концепцията, която успели да измислят е „Червено към черно“. Тя идва именно от идеята, че денят след Деня на благодарността, когато хората се избивали да пазаруват, американските магазини най-накрая са реализирали своите печалби.


Така историята за Черния петък постепенно се затвърждава, изтривайки тъмните корени на термина идващи от Филаделфия.


Оттогава лудото пазаруване се превърна в четиридневно събитие и породи други „празници за търговия на дребно“, като събота и неделя и Кибер понеделника. 

От 2003 г. насам Черният петък традиционно е най-натоварения ден за пазаруване в годината в Съединените щати.

 

Черен петък във Великобритания


Във Великобритания Черният петък е термин, който се свързва с петъка преди Коледа. Това е денят, в който спешните служби активират плановете за действие при извънредни ситуации, за да се справят с увеличаването на натовареността поради многото хора, които излизат да пият в последния петък преди Коледа и дългата почивка.

 

Все пак в Обединеното кралство също има Черен петък, както го познаваме ние, а Financial Times нарича сезона „най-важният” в сектора на търговията. Други вече определят, че ноември е новият коледен месец за пазаруване във Великобритания.

 

Черен петък по света


В Индия Черният петък не е толкова известен, тъй като местните празници са по различно време. Най-големият индийски и индуистки празник – Дивали или Дипавали, се празнува в края на октомври или началото на ноември и е равносилен на нашата Коледа. Въпреки това индийските онлайн търговци прилагат същите тактики в електронната търговия както техните колеги по света за Черния петък и Кибер понеделника (Cyber Monday).

 

В Швейцария историята на Черния петък започва през 2013 г. Първата промоция за най-известния ден с намаления е пусната от Manor, а на следващата година се включват още търговци. Въпреки това Singles Day, който е на 11 ноември, измества Black Friday и Cyber Monday.

 

Във Франция интересен факт е, че няколко онлайн търговци се опитват да „клонират“ Черния петък в друг период. Наричат го French days, като промоцията продължава от 27.04 до 1.05.

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3354 |25.11.2022 На второ гласуване: НС одобри договора за още 8 самолета F-16 . 15| 17233 |25.11.2022 Ивайла Бакалова пред Фрог: Викаха ме в СДВР по жалба на “Нотариуса”, че ще корумпирам прокурори и съдии . 5| 26452 |24.11.2022 Само във Фрог: Как за 10 мин. се изпаряват 1 милион лева заради мистично изчезнала река? . 17| 55594 |24.11.2022 Само във Фрог: Жената на “Нотариуса”- герой от филм за изнудване на АКФ, се оказа разследващ полицай в ГДБОП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads