Реклама / Ads
11| 12979 |07.04.2021 НОВИНИ

Само във Фрог: КС май ще попари ГЕРБ и управляващите относно идеята им за „специален прокурор“, който да разследва главния

.
Конституционният съд май се готви тези дни да удари звучен шамар на ГЕРБ и доскоро управляващите, с решението си относно предложението да се създаде „специален прокурор“, който да разследва главния и неговите заместници.
 

Според добре информирани източници от Съдебната палата, конституционните съдии по всяка вероятност ще обявят за противоконституционни текстовете в Закон за допълнение на НПК, с които се създаде длъжността специален прокурор. Припомняме ви, че в края на февруари президентът Румен Радев сезира КС с това искане.  Сред аргументите му са недостатъчна гаранция за независимост на прокурорите.

 

Законопроектът на управляващата в 44-то НС партия ГЕРБ изправи едни срещу друг изпълнителната власт в лицето на министерство на правосъдието и съдебната власт в лицето на главния прокурор Иван Гешев. Първите се оказаха „за“ специален прокурор, докато обвинител №1 и епикът му - „против“. Тезата на самия Гешев е, че е почти невъзможно да извърши престъпление, свързано със задълженията му на главен прокурор. Преди няколко месеца  той обясни пред депутатите, че правомощията му са такива, че не позволяват подобно нещо.

 

От БХК също излязоха със своя позиция: „Законопроектът на управляващите няма да доведе до търсения ефект и главният прокурор ще остане все така недосегаем и без контрол“. От Венецианската комисия са категорични, че подобна фигура не е част от световната практика и определят решението за нейното създаване като "странно".

 

Любопитното е, че прокурорската колегия на ВСС натиска да се открие процедура за избор на „специален прокурор“, която  да бъде временно спряна до произнасянето на КС.  Интересна ще се окаже ситуацията, ако насроченият за разглеждане въпрос от пленума на ВСС за 8 април съвпадне с обявяване решението на КС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6129 |07.04.2021 Д-р Огнян Гърков за Фрог: За антисистемния протестен вот. ГЕРБ удържа властта като копанка от еврофондове . 18| 3697 |06.04.2021 Ивайло Мирчев: Да спрем да се дърляме помежду си и да разкараме не само Бойко, но и задкулисието . 128| 36194 |06.04.2021 Само във Фрог: Хора около Борисов измислиха вариант как да остане още дълго време премиер . 0| 3023 |06.04.2021 Само 1% от българите сключват сделки с имоти онлайн

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads