Неделя, 22 Октомври 2017, 07:43
Frognews
0| 5204 |05.07.2016

Само във Фрог: МВР похарчило 4,5 млн. лв. за проверки с неясен резултат

.
Румяна Бъчварова
МВР е похарчило 4, 5 млн. лв. за 11 масови проверки през първите 5 месеца на годината. Става дума за проверки в цялата страна на нощни заведения, клубове, автомобили и т. н., разпоредени от главния секретар Георги Костов и шефа на полицията Христо Терзийски. Точна статистика за резултатите, обаче вътрешното ведомство не може да даде, става ясно от отговор на министър Румяна Бъчварова до депутата Светослав Белемезов.
Реално по време на т. нар. Специализирани полицейски операции са спрени няколко стотин коли, има 230 задържани лица за срок от 24 часа и няколко разкрити престъпления. Изплатени са близо 2 млн. лв за командировки на служители в страната и около 750 хиляди лева за гориво и транспортни разходи.

Точен отчет на резултатите, обаче МВР не може да представи, защото няма създадена автоматизирана информационна система, която да позволява обработването на постъпващите статистически данни в края на всяка проведен такива спецакции. За информация на читателите на Фрог, през 2015 г. беше „родена” нова административна дирекция „Анализ и политики”, към която в страната бяха създадени аналогични структури. От отговора на министър Бъчварова се разбира, че тези звена не се занимават изобщо със стратегически анализ. Любопитното е, че специализираните полицейски акции са регламентирани в една заповед от два листа още от 2008 г.

Друга стряскаща информация е, че областните дирекции и районните управления нямат изрична категоризация от първа до трета категория труд. Случайно или не само на директорите и на полицейските шефове има определени „степени на управление”, за което получават по-големи възнаграждения. В МВР все още няма утвърдена методология и персонифициране на видове и брой длъжности, както и някаква норма на управление и допустимост на числеността на дадената структура. Това дава възможност на всеки, дошъл на власт да прави каквото си иска във ведомството.

Друга също сериозна информация е, че като в резултат на направената административна реформа, 11 на сто от редовите ченгета ежедневно се занимават с пощенска дейност и дейност по връчване на книжа и наказателни постановления на граждани. За тази дейност се полата трета а не първа категория труд. По данни на МВР ежедневно всеки полицай е бил ангажиран по 1,5 часа от работното си време именно с такава работа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Румънски ченгета спасиха 60 мигранти в Егейско море 0| 2252 |21.10.2017 . Ректори на ВУЗ-ве с мораториум върху разрастването на университети 0| 2324 |21.10.2017 . Рекордна награда: Властите в Малта предлагат $1 млн. за главата на убиеца на журналистката 3| 2350 |21.10.2017 . Дете в болница от дима на факлите на стадиона, 39 души са арестувани 0| 2286 |21.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах