Реклама / Ads
43| 9233 |20.10.2015 НОВИНИ

Само във Фрог: Научният ни елит иска да си върнем Западните покрайнини

.
проф. Григор Велев
Над 100 професори от различни области на науката организират национална подписка за връщане на Западните покрайнини в пределите на България. Това разкри пред Фрог нюз председателят на Българската академия на науката и изкуствата /БАНИ/ проф. Григор Велев. По думите му инициативата стартира веднага след местните избори.
 

Обърнахме се към външния министър, но той  отговори ,че поради заетост не може да ни приеме. Но ние няма да мирясаме. Ще изчакаме да свършат изборите и ще започнем национална подписка. Пред всички българи ще изложим проблема със защита на националния ни интерес. Ще се обърнем с призив  към всики медии да ни подкрепят, защото това е една от големите каузи на България, допълни той. 

 

След това обясни какви са мотивите на БАНИ да се заеме с тази задача:  България е единствената държва, в която правителствата й не защитават националните интереси. През 1991 година съгласно Ньойския договор, от България беше откъсната територия от 1550 кв. км. Тя беше предадена на Кралство Сърбия. Едновременно с това бяха откъснати 1250 км. от Пиринска Македония и предаден на същото кралство. През 1948 година Парижката мирна конференция  отсъди тези територии  на Федеративна Народна Република Югославия.

 

През 1991 година, в резултат на гражданската война, Югославия се разпадна и престана да бъде държавно-правен субект. В резултата на това въз основа на всички международни договори, държава, която престава да бъде правен субект, подписаните от нея договори, престават да имат правна сила. Съгласно тази трактовка, Западните покрайнини престават да бъдат част от държава, която не съществува. На едно съвещание  президентът на Хърватия Франьо Туджман предлага тази територия, която е ничия, да бъде върната на България.

 

Но до такова съгласие не се стига. И така тези земи от 1991 до 1997 г. са ничии. Най-страшното е, че българските правителства не проявяват никакъв интерес, нито към територията, нито към двата града със 120 села и 45 църкви в Сърбия. През 1997 година се решава тази територия да се присъедини към Сърбия. Но от как, подарък от Бога ли?! Кани се тогавашния премиер  Жан Виденов в Белград и той казва, че от днес нататък няма Западни покрайнити, а Източна Сърбия.

 

 Нека да припомня, че съгласно Конституцията, право да се разпорежда със земите на България, има само Велико народно събрание, а не премиерът. Защо Жан Виденов си позволи да подари част от България?! И ако има прокуратура , тя трябваше да го подведе под отговорност за национално предателство. Съгласно Лисабонския договор, всяка страна, която се присъединява към Европейската общност, трябва да реши всички висящи териториални спорове със своите съседи. Във вързка с преговорите, които Белград започва за присъединяване към ЕС, ние от БАНИ решихме да свикаме национална конференция, да изложим тези факти и да предизвикаме интереса на правителството  към темата, с надеждата, че то ще се заеме с решаването на проблема.

 

За трудностите на учените ни, които  срещат четете утре в рубриката „Интервю”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4687 |19.10.2015 Цветанов в Кърджали: ГЕРБ не дели хората по етнически признак, затова участваме самостоятелно на изборите . 5| 5628 |19.10.2015 Пенгезов за Фрог: Обрекоха ме на гражданска смърт . 18| 26147 |19.10.2015 Явор Нотев пред Фрог: Това с ваксината е чудовищно, алармирайте ДАНС . 28| 5322 |19.10.2015 Ал. Симов за Фрог: Меркел води политика на камикадзето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads