Реклама / Ads
30| 23863 |07.12.2015 НОВИНИ

Само във Фрог: Погнаха шефа на полицията в Сливен, покрил дансаджия в издънка?

.
Чавдар Божурски
Шефът на полицията в Сливен е на мушката на хрътките от „Инспектората” на МВР. Става дума за Чавдар Божурски, срещу когото има остър сигнал. Той е свързан с това, че е покрил местния шеф на ДАНС, който карал пиян служебна кола и предизвикал спречкване на пътя. Това съобщиха за Фрог нюз полицейски източници от града на сините камъни. Проверката е започнала миналата седмица и още не е приключила.
 

Историята, според сигнала, започва на 08 октомври, ден четвъртък, тази година, когато около 23.00 часа в сливенския квартал „Стоян Заимов” възниква конфликтна ситуация на пътя между два автомобила. Макар пътят да е почти празен, бързо движещ се автомобил едва не се забива с друга кола, с която се разминава. После я засича грубо. Подразнени от агресивното поведение на непознатия водач, двамата мъже в „засечената“ кола тръгват по петите му. Започва гонка из кварталните улички на ж. к. „Заимов”. В крайна сметка агресивният водач е застигнат и автомобилите спират, за да може шофьорите да се разберат „по мъжки”. Ситуацията обаче рязко се променя, когато се изяснява, че автомобилът, който се е движил с превишена скорост е служебен и е управляван от шефа на ДАНС в града – Николай Чиликов. Контраразузнавачът е във видимо нетрезво състояние и се държи доста агресивно. Мъжете от “засечения“ автомобил обаче твърдо са решили, че ще защитят правата си, както и че няма да оставят пияният мъж да шофира повече поне тази нощ.

Те подават сигнал на тел. 112 и настояват да бъде изпратен патрулен автомобил. На мястото пристига първо автомобил на КАТ Сливен, а по-късно и други патрулни автомобили. Според очевидци, служителите на реда лесно разпознават дансаджията Чиликов, а пък и самият той декларира шумно какъв пост заема. Навярно стресирани, униформените не се наемат да решат ситуацията на място и отвеждат участниците в конфликта в районното управление на полицията. Според запознати, там Чиликов размахал служебната си карта и е настоявал да бъде тестван за алкохол. Както най-често се случва в подобни ситуации, един от полицаите, които са били на смяна, позвънил на директора на ОД МВР Сливен – Чавдар Божурски, за да не се действа през главата му. След разговора с началника, служителят заявил пред колегите си, че е получил указания да „не изпробват Чиликов за алкохол и да не предприемат нищо друго”. Двамата други участници в гонката обаче се афектирали от отношението на Николай Чиликов и указанията на директора Божурски. Мъжете настояли да пуснат жалба за инцидента. Нещо повече, водачът на „засечения“ автомобил Георги Неделчев е записан в книгата за доведени лица, която е част от официалната документация в районните управления. Записан или не, жалбата му не постъпва, не се входира и не се работи по нея.

След бурната нощ, запознати разказват, че всички присъствали на инцидента служители на МВР били викани и “инструктирани“ какво да говорят, за да се предотвратят последиците. Явно обаче все пак се е получил „теч“ на информация, защото миналата седмица в Сливен, по сигнал, на проверка пристигат служители на инспектората на МВР и проверяващ от ДАНС. Инспекторите са настанени в комплекс "Тома". Той се намира на метри от сградата на МВР Сливен. Собственикът на комплекса е много близък приятел с разследвания Божурски. Служители на МВР в Сливен не изключват възможността в стаите на проверяващите да са били поставени микрофони, за да се слушат коментарите им.


Чавдар Божурски е от онези служители на МВР, за които се казва, че са със спорна репутация. Впечатляващ факт е, че името му фигурира в Съвета на Директорите на група СОФАРМА. Документът, в който е посочен е „Консолидиран доклад за дейността на групата от 2007 година. Божурски управлява в „Биофарм Инженеринг АД“ – Сливен. Срещу него дори са водени дела за присвояване на акции от починали акционери. Той обаче ги печели. Малката подробност е, че при излизането на доклада, той вече е действащ Директор на ОДМВР Сливен, а от 2006 година на служба в инспектората на МВР. Законът за МВР ясно казва, че на служителите на ведомството се забранява да участват в управлението на акционерни дружества.


Всъщност Божурски е принуден да напусне за първи път системата на МВР, през 1998 година, докато е зам. директор на ОДП-то, заради инцидент със смъртен случай край Петолъчката. Тогава основава охранителната фирма Първа частна полиция, заедно с Тодор Наков и Петър Начев. При повторното си постъпване в полицията през 2006 – а напуска фирмата. Поне формално. След закриването на полицейския СОД през 2014 –а година голяма част от охраняемите обекти на Общинската полиция в Сливен преминават под охраната именно на “Първа частна полиция“.
През 2010 година, докато е на чело на ОДП Сливен Чавдар Божурски и тогавашния началника на РПУ Сливен Недечо Неделчев са разследвани от инспектората на МВР. Съмненията са, че двамата са покровителствали и участвали в сводничеството и търговията с наркотици в града. По късно, през 2011 година Чавдар Божурски бе уволнен дисциплинарно от полицията. Това се случва, след като директорът, под влияние на алкохол, отказва да си плати сметката в пияно бар и обявява на сервитьорката, че ще й завре токчето на обувката във ....

 

От заведението звънят на 112. На повикването се отзоват се патрулна кола. Скандалът е твърде голям, за да бъде потулен и Божурски е уволнен. С него си заминава и Неделчев. Бившият шеф на ОДП-то се връща в „Софарма“, като юрисконсулт. Паралелно с това Божурски започва да води административни дела, заради процедурни грешки при уволнението му. През 2013 година ВАС стига до заключението, че процедурата при уволнението му е била нарушена и го възстановява. По-малко от месец, след като е възстановен, Божурски подписва удостоверение с изходящ № 5917/13.03.2013 година, чрез което което признава юридически стаж на бившия началник РУП Сливен – Неделчо Неделчев.

 

Неделчев също жали уволнението си, но не е възстановен от съда. Странно би било, ако комисар Божурски не знае, че работата на служителите като дознатели по описаните нормативни документи не се признава за юридически стаж. До преди 5-6 години по дознания беше впряган да работи целия личен състав на МВР, включително и тези без юридическо образование. С този документ Адвокатска колегия – Сливен е приведена в заблуждение, че кандидата Неделчев отговаря на изискванията и е вписан като адвокат в противоречие със закона за адвокатурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8296 |07.12.2015 Само във Фрог: „Ал. Невски” даден на църквата заради измами с европари? . 2| 5033 |07.12.2015 Гечев: Ако реформите са само съкращения на персонала, то това не са реформи . 3| 4731 |06.12.2015 Калоян Паргов: Само с лозунг "Олевяване" няма как да спечелим хората . 13| 5500 |04.12.2015 Стефан Тафров: Сваленият руски самолет забави битката срещу Даеш

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads