Реклама / Ads
0| 7029 |30.03.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: Пратили СОБТ в „Стрелбище”, за да се реабилитира за Лясковец

.
СОБТ се вдига за неуравновесени хора през последните години
Шефовете на МВР пратили СОБТ да залови стрелящия Петър Коджейков от столичния кв. „Стрелбище”, за да се реабилитира отряда след трагедията в Лясковец. Освен това искали да се натегнат на американски барети, които от две години обучават отряда. Това разкри пред Фрог нюз един от командосите.
 
Щом чули, че името на мишената, баретите започнали да се шегуват, че на Петковци не им върви. Участници в акцията са категорични че са допуснати куп тактически грешки, за които вътрешното ведомство не смее да си признае. Според тях на място били изпратени само новобранци без опит при разрешаването на такива ситуации. Освен това не бил предвиден резервен екип, който да смени основния. Това създало предпоставка командосите да се уморят, с което вероятността за грешки се увеличила.

Друг съществен пропуск, който самите барети отчитат, че че не са използвани т. нар. светлинно-звукови гранати, които зашеметяват мишената за около 10-13 секунди-достатъчно време за да проникнат и да обезвредят Петър Коджейков. Посочват и друг пропуск- че в подобни ситуации у нас няма практика да се използва куче, както се прави в цял свят. От една страна четириногото е по-малка мишена за барикадиралия се, а от друга има възможност да го сдави така, че лесно да го извади от строя, споделиха ченгета. При нас за успех се приема акция, в която няма жертви. Грешките не се отчитат, нищо, че имаше уцелени, допълниха още те. Категорични са, че психолозите на МВР не са се справили, защото до последно не успели да разговорят възрастния мъж.

Командосите са категорични, че в тази ситуация групата за задържане „Кобра” към СДВР спокойно е можела да поеме изцяло случая и не е било необходимо да се вдига на крак СОБТ. Подобни екипи като „Кобра” в големите американски градове са толкова подготвени, че могат във всеки един момент да бъдат изпратени дори в най-горещите точки на света като Сирия, Афганистан и т.н., уточниха експерти.  Отвъд океана, при инциденти като при Петко Петков и Петър Коджейков, антитерористичните звена не се вдигат за нищо на света.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6950 |30.03.2016 Ив. Христов за Фрог: Македония няма силна идентичност, затова взема Талев . 0| 4663 |30.03.2016 Емил Райнов: Само премиерът стои зад министър Москов . 0| 9381 |30.03.2016 Само във Фрог: Цветанов гласи Флоров за главен секретар на МВР . 0| 7215 |29.03.2016 Секс и лъжи: най-честите нарушения в самолетите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads