Реклама / Ads
5| 6011 |22.01.2020 НОВИНИ

Само във Фрог: Въпреки кризата, автомивките в Перник работят с пълна сила

.
В центъра на Перник без почивка работи автомивка. Опашката също е непрестанна. Как така има режим на водата и хората мизерстват, а в същото време колите се мият нон-стоп? Как така перничани са жадни и непрани, а колите им са чисти?
 

Това сподели пред Фрог възмутен шофьор от София, който последната седмица няколко пъти е бил по работа в Перник. Потърсихме за повече информация общината в миньорския град. От там ни увериха, че работещите към момента около 16 автомивки в града използват собствени водоизточници, от които черпят само негодна за битово-пиене нужди вода.

 

„Всички автомивки са със собствени водоизточници, от които черпят вода, която е негодна за пиене или т.нар. промишлена вода. През декември имаше проверка и бяха установени нарушения – 3 автомивки работеха с питейна вода. В момента две от тях за затворени, а към третата кранът е спрян и те си доставя вода, за да работят с цистерни. Няма разходване на питейна вода по този начин.“, бяха категорични от пресцентъра на общината. Предвид притеснението на хората, че са възможни злоупотреби от страна на автомивките, местната управа предвижда нова проверка.

 

Проверка на Фрог установи още, че за т.нар. „собствени източници“ следва да отговаря „Басейнова дирекция“, защото те стават достъпни след сондажи в земята. Както вероятно знаете обаче, този ресурс е изключителна държавна собственост и към момента не е ясно как се отчита тази вода. От община Перник заявиха, че не знаят дали към всеки от сондажите има монтиран водомер, дали тези количества вада се отчитат адекватно от ВиК дружествата. Реално в момента се разчита на добрата съвест на собствениците на такива обекти да не злоупотребяват както с питейната вода, така и с всеки друг източник.

 

Тръгвайки от водната криза в Перник реално се оказва, че въпросът стои за цялата страна. Кой и как отчита и контролира ползването на природните ресурси е тема, за която все още никой не говори.

 

Разследване на Фрог показа, че и водата, която захранва Ихтиман и целия регион няма измервателни уреди. Така изобщо не е ясно как се отчита и загубите за всяко ВиК.

 

Очаквайте продължение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5086 |22.01.2020 Само във Фрог: Мистериозна фирма изсипвала боклука край Костинброд . 3| 5113 |19.01.2020 Калоян Паргов: Хората във Волуяк искат само нормални условия за живот, протестът им е справедлив . 6| 10093 |17.01.2020 Само във Фрог: ЕК питат два пъти България защо ЗОП не се прилага за частните болници . 3| 9871 |16.01.2020 Само във Фрог: Гешев се хвали с акция по сигнал на Иванчева и Петрова от преди три години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads