Реклама / Ads
3| 3145 |18.06.2023 НОВИНИ

Сандов: Фирмите, които се наемат да почистват речните корита, създават сериозен риск от следващи наводнения

.
Борислав Сандов, бивш екоминистър Източник: Стопкадър: bTV
”Фирмите, които се наемат да почистват речните корита, създават сериозен риск от по-големи следващи наводнения. Решението е тази дейност да се прехвърли от областните управители към горските стопанства.”
 

Това заяви пред bTV бившият екоминистър и съучредител на партия "Зелено движение" Борислав Сандов.

 

По думите му сега основният риск остават язоворите.

 

"Язовир "Огоста" не позволява да бъде запълван до определено ниво. Надявам се, че сега при това плавно изпускане ще се върне на необходимите нива, за да може всичко да се нормализира. По отношение на превенцията, може да се направи много повече. Всеки един лев инвестиран в превенция е важен", категоричен бе Сандов.

 

Според него изключително големият мащаб на дъжда е притеснителен. Той подчерта, че заради климатичните промени ние сме свидетели на локализирани дъждове. 

 

"Липсата на контрол и спазването на закона са особено проблематични. София попада в рисковите зони от наводнения. Въпросът е какви мерки трябва да се предприемат. Басейнова дирекция е институцията, която следи за прилагането на закона. Оттам нататък са общините и кметовете, както и областните управители. Другият важен субект са горските стопанства. Основният проблем е, че областните управители нямат техника, с която да се занимават. Това е дефект на самата система. Те сключват едни говори с фирми, които нямат финансиране. Създава се огромен риск за наводнения. Ако ние подкопаем коритото, тогава се създава огромен риск от наводнения. Проблемът е системен", каза още бившият екоминистър.

 

Относно казуса "Нова Каховка", Сандов коментира следното:

 

"Президентът Зеленски заяви, че това е екоцид. Става дума за унищожаване на природата в особено големи мащаби. Би трябвало да бъдат съдени хора в международни съдилища за това действие. 240 км. е била дължината на този язовир. Само стената му е 30 км. Огромен е този язовир. "Каховка" е 18 кубични километра, това е наистина огромен мащаб. На фона на това какво ще се допринесе към Черно море, това е доста незначително. "Каховка" е 0.04% от обема на Черно море. Проблемът е основно регионален. Замърсяването в Одеса например, е ключово. В Одеския залив водата е тотално негодна. Има забрана за влизане в морето. Аз видях кадри на зелена вода", допълни той.

 

Експертът изтъкна, че бива да допускаме Руската федерация да ни залива с  безпрецедентна пропаганда.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2974 |16.06.2023 Наводненията: Евакуираха от закъсали коли петима души, сред които и деца в София . 8| 2936 |15.06.2023 ПП-ДБ измислиха как да наказват депутати, които нарушават правилника . 15| 2798 |14.06.2023 Русия подкрепя набирането в армията си на престъпници, които да се бият в Украйна . 6| 2759 |14.06.2023 Анна Заркова: В това мнозинство има хора, които бъркат Конституцията с готварска книга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads