Реклама / Ads
4| 3043 |05.03.2023 НОВИНИ

Сандов: Съдебен чадър бди над ТЕЦ-овете на Ковачки

.
Борислав Сандов
ТЕЦ-овете, които са свързани с бизнесмена Христо Ковачки, се пазят от чадър в местната и дори съдебната власт. Това мнение изрази пред bTV бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов. ”Надявам се, че след приключването на разследването на Европейската прокуратура няма да има само санкции, свързани с нарушенията. Надявам се, че ще бъдат потърсени пропуснати ползи, защото тези скрити емисии са скрити десетки милиони”, коментира още той.

Сандов посочи още, че процесите за купуване на въглеродни квоти от международната търговия минават през Изпълнителната агенция по околна среда и попита защо настоящият служебен екоминистър Росица Карамфилова не коментира акцията на разследващите органи в топлоцентралите. „Емисиите от парникови газове се изчисляват по формула, докато другите емисии, които също излизат от комина през това време – за серните диоксиди, за азотния оксид, за фините прахове частици, за съединенията, свързани с живак се измерват и те подлежат на контрол от Изпълнителната агенция по околна среда“, заяви Сандов.

 

Той обясни, че парниковите газове не могат да бъдат премерени при комина или в околността, тъй като те веднага излизат в атмосферата и не могат да бъдат проследени по начина, по който другите съединения могат да бъдат. „Но как едни и същи процеси генерират различни данни? От доклад на неправителствена организация, който излезе наскоро - това, което се подава към КЕВР като произведена енергия, и това, което се подава към Изпълнителната агенция по околна среда като произведени емисии,се различава драстично“, заяви той. По думите му това означава, че тези предприятия горят само слама, а в същия момент въглищата, които се купуват от тези оператори, отиват някъде.

 

„Не можем да търсим вина само във верификатора, който вероятно само е потвърждавал едни фалшиви данни, които са идвали от предприятията“, смята Сандов. "Бивш началник на отдел в Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“, отговарящ точно за приемането на тези данни и изпращането им в Европейската агенция е София Ненова, която е лицето за контакт на тази фирма верификатор. Това е много интересно. В сферата на тежките замърсители в България често виждаме такива преплитания“, разкри още той. Като проблем бившият министър отбеляза още и неясната собственост на част от ТЕЦ-овете, като този в Гълъбово - "Брикел", който се водил собственост на 71-годишен британски дядо.

 

Преди дни ДАНС и Европрокуратурата проведоха спецакция в 9 енергийни дружества от орбитата на бизнесмена Христо Ковачки. „Въз основа на доказателствата е изчислено, че декларираните занижени емисии, представени на националните органи, са довели до загуби за бюджета на ЕС и националните бюджети в размер на милиони евро - под формата на неплатени суми за действително изразходвани емисии на парникови газове. В допълнение докладваните занижени емисии също са оказали влияние върху качеството на въздуха в България“, казват от прокуратурата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2649 |20.01.2023 Сандов: Спасяването на въглищните централи ще нанесе повече щети, отколкото ползи . 2| 2770 |17.01.2023 Борислав Сандов: Ако се махне декарбонизацията от Плана, губим 4 милиарда . 3| 2810 |12.01.2023 Борислав Сандов: Няма как да се възползваме от европейско финансиране без да спазваме определени правила . 16| 44888 |12.01.2023 Борислав Сандов: Прие се решение, с което България да бъде заровена в мизерия под пепелта на въглищата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads